Van Gaal heeft de regie weer in handen bij AZ

AZ2Vitesse1

Ruststand 1-1. 21. Moreno 1-0, 29. Swerts 1-1, 71. Jenner 2-1. Scheidsrechter: Liesveld. Toeschouwers: 16.403.

Koen Greven

Louis van Gaal is er altijd al een meester in geweest om „de feiten” op geheel eigen wijze te interpreteren. De 56-jarige hoofdtrainer van AZ gaat er prat op dat hij sinds zijn aanstelling in 1991 bij Ajax altijd „een eerlijke, consequente en directe coach” is gebleven. Wie zich niet schikt naar de soms onnavolgbare denkwijze van Van Gaal, vindt een briesende man tegenover zich, die koste wat het kost zijn eigen waarheid verdedigt. In de voorbije jaren haalde de oud-bondscoach talloze malen met tirades het nieuws. De persconferentie die Van Gaal gisteren in Alkmaar gaf na het competitieduel tegen Vitesse, kan wat dat betreft als een klassieker worden toegevoegd.

Het stellen van vragen was overbodig. Van Gaal begon uit eigen beweging een beeld te schetsen van de hectische week die hij met AZ beleefde. Maar dat deed de oud-voetballer niet voordat hij eerst de NOS en RTL openlijk terecht had gewezen. „Ik voel me door hen vernederd”, stelde de coach. „Dat pik ik niet. Ik weiger nog langer met deze zenders in zee te gaan. Ik geef geen interviews en neem ook niet meer plaats in praatprogramma’s. De boycot duurt net zolang totdat ik excuses heb ontvangen.”

Van Gaal was verbolgen over de items die de televisiezenders vrijdag maakten. Op die dag vertelde de trainer ten overstaan van de spelersgroep dat hij na dit seizoen zou vertrekken bij de Alkmaarse club. Dat besluit werd later op aandringen van de selectie bevroren. De voltallige selectie zou er bij het bestuur op hebben aangedrongen dat Van Gaal voor de club behouden zou blijven.

Een uur nadat AZ gisteren een zwaarbevochten zege op Vitesse had behaald, zocht Van Gaal de aanval met zijn „feiten”. „Er is gesuggereerd dat mijn lot in handen zou zijn van de spelers. Dat is niet waar. Niet míjn positie hangt aan een zijden draadje, maar die van de spelersgroep. Ik heb mijn ontslag per 1 juli van dit jaar aangeboden. En aan die status is nog niets veranderd. We zullen de komende weken moeten bezien of de spelers hun woorden in daden om kunnen zetten. Vandaag is daartoe een eerste stap gezet. Maar ze zullen iedere dag moeten laten zien dat ze beter willen worden. Ik ben degene die bepaalt of ik volgend seizoen doorga. Het is helemaal niet zo zeker dat ik bij AZ blijf.”

Van Gaal haalde met stemverheffing de woorden van zijn geblesseerde speler Stijn Schaars aan. „Hij zei: ‘We moeten aantonen dat we een coach als Van Gaal waard zijn’. En zo is het. Vorige week stelde ik na het duel met De Graafschap al vast dat het voetbal van ons ‘Van Gaal onwaardig’ was. Ik heb het bestuur laten weten dat het beter voor de club zou zijn als ik terug zou treden. AZ kan namelijk beter afscheid nemen van één coach dan van de hele spelersgroep. Dat zou kapitaalvernietiging zijn. En met mij hoeft niemand medelijden te hebben. Ik kan volgend jaar echt wel ergens aan de slag. Afgelopen vrijdag kreeg ik direct al een aantal aanbiedingen.”

De oefenmeester zocht geen moment de schuld bij zichzelf voor het sportieve falen van AZ – de club bezet de twaalfde plaats in de eredivisie. De club die voorafgaand aan het seizoen met een investering van tientallen miljoenen mee dacht te gaan doen om de landstitel, staat met nog drie wedstrijden te spelen op de twaalfde plaats van de ranglijst. Van Gaal stelde vast dat het in de kleedkamer ontbrak aan de juiste „topsportmentaliteit”.

Van Gaal is naar eigen zeggen de afgelopen maanden constant bezig geweest om zijn groep scherp te houden. „Vanaf de eerste dag dat ik hier werk, heb ik geroepen dat de AZ-cultuur behouden moest blijven. Spelers die met hun gedrag buiten het kader vallen, moeten worden gecorrigeerd. Maar dat gebeurt te weinig. Ik heb de groep een maand geleden rechtstreeks de vraag gesteld of ze met me door wilden. Ze gaven met woorden aan dat ze in me geloofden. Maar ik wil dat nu in het veld terugzien.”

AZ speelde gisteren tegen Vitesse allesbehalve groots. Na een redelijk begin dat resulteerde in de openingstreffer van de Mexicaan Hector Moreno, viel de ploeg ver terug. Vitesse kwam op gelijke hoogte via een kopbal van Gill Swerts en leek het duel naar zich toe te kunnen trekken. Achttien minuten voor tijd maakte invaller Julian Jenner onverwachts het winnende doelpunt voor AZ.

Dat zorgde voor een feestje in het DSB Stadion, maar voor Van Gaal was er na afloop nog geen reden tot juichen. „Ik ben leraar op een lts geweest. Ik moest wel eens jongens opzoeken die in de gevangenis zaten. ‘Het zal moeilijk worden om terug te knokken, want je draagt een historie met je mee’, moest ik vaak zeggen. Zo is het voor de spelers van AZ ook.” Van Gaal leek de weg kwijt bij AZ, maar sinds gisteren heeft hij de regie weer stevig in handen.

    • Koen Greven