Televisie Voorkeur

Frederik de Grote en Lodewijk Napoleon speelden oorlogje met tinnen soldaatjes, George Bush en zijn generaals hebben geavanceerde digitale programma’s ter beschikking om hun krijgstactiek mee te oefenen. De beelden die tijdens een oorlogsspel op hun radarscherm zijn te zien, zijn precies dezelfde als die tijdens een werkelijke aanval. VPRO’s Tegenlicht gaat over de rol van de producenten van ‘wargames’ en hun invloed op de mannen die daadwerkelijk naar een oorlog worden gestuurd. Ned.2, 20.55-21.50u. REFILE - CORRECTING MONTH A soldier jumps from a military helicopter during joint war games between France, Qatar and the United Arab Emirates in the Abu Dhabi desert March 5, 2008. REUTERS/Ahmed Jadallah (United Arab Emirates) REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Reportage waarin jongeren worden ondervraagd over het filmen met mobiele telefoons. Van comazuipen tot het slaan van de buurjongen: alles moet tegenwoordig op film. Is sprake van een trend of is dit het logische gevolg van de heersende beeldcultuur? Ned.1, 18.00-18.45u.

Netwerk. Reportage over groene energie. Het kabinet wil dat in 2020 20 procent van de energie duurzaam wordt geproduceerd. Tuinders bijvoorbeeld kunnen hun groene energie – restwarmte uit hun kassen – terugleveren aan het elektriciteitsnet. Maar netbeheerder Tennet, die valt onder het ministerie van Economische Zaken, heeft geen capaciteit om deze groene energie af te nemen. Ook groene energie van windmolens heeft last van capaciteitsgebrek op het stroomnet. Verder aandacht voor een nieuwe voorlichtingscursus en een spel over liefde en seksualiteit, speciaal ontwikkeld voor gebruik op scholen, en waarmee seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongens wordt bestreden. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Gesprek met de nieuwe voorzitter van de VVD: Ivo Opstelten of Onno Hoes. Verder o.a. aandacht voor de verkiezingen in Zimbabwe met een reportage, commentaar van aldaar verjaagde boeren en een studiogesprek. Ned. 2, 22.15-22.50u.

documentaire

Brian Keenan: Back to Beirut. Brian Keenan zat meer dan negen jaar als gijzelaar gevangen in Libanon. Hij werd mishandeld en gemarteld, werd om de haverklap geblinddoekt en weer naar een andere plek gebracht. In 1990 kwam hij vrij en in de zomer van 2007 keerde hij terug naar Libanon. Voor het eerst ziet hij de schoonheid van het land. Zijn reis is ook een ontdekkingstocht naar zijn eigen innerlijk. BBC 2, 20.00-21.00u.

Dokument: Uitbehandeld, maar niet opgegeven. Naar aanleiding van de Week van de Psychiatrie. Filmmaker Rob Hof volgt psychiater Detlef Petry en zijn ‘opgegeven’ patiënten. Zoals Jean-Marie die verslaafd raakte aan drugs en in een psychose raakte. Hij hoort stemmen en is agressief. Marian leeft al 20 jaar in haar eigen waanwereld. Ook zij hoort stemmen in haar hoofd en is zwaar depressief. Met 150 andere patiënten wonen zij in psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht. Allemaal zijn ze opgegeven door de reguliere psychiatrie, maar niet door Petry. Hij luistert naar hen en gaat mee in hun gekte. Hij neemt hen mee uit winkelen, viert Sinterklaas en gaat met hen op zoek naar plekken die voor hen dierbaar zijn. Ned. 2, 22.50-0.15u.

Informatief

Kassa 2. Veel boze e-mails over belbedrijf Debitel dat opeens besloot de goedkope Sim Only-abonnementen fors duurder te maken. Verder: het navigatiesysteem Cartrek van Blokker brengt je overal, behalve waar je heen wilt. En: het ABP beloofde in januari een extra bonus uit te keren. Dat geld kwam pas in maart. Nabestaanden van mensen die in de tussentijd overleden, krijgen het geld niet. Ned.2, 19.20-19.50u.

Radar. Omdat de goudprijs blijft stijgen, willen veel mensen hun gouden sieraden verkopen. Maar bij de ene juwelier krijg je meer geld dan bij de andere. En Jort Kelder komt uitleggen hij zich tot het afsluiten van een pensioenverzekering liet overhalen door een mooie brochure. Verder de presentatie van een internetrekenmethode waarmee mensen met een beleggingsverzekering kunnen zien hoeveel kosten in 2007 zijn ingehouden. Ned.1, 20.30-21.15u.

Panorama: Jersey – Island of Secrets. Reportage vanaf het eiland Jersey. In een kindertehuis zouden jarenlang kinderen seksueel zijn misbruikt en mishandeld en er zouden zelfs kinderen zijn vermoord. Er zijn kelders ontdekt met bloedsporen en er zijn stoffelijke resten in de tuin gevonden. Maar vooralsnog is onduidelijk wat er precies gebeurd is en wie bij het misbruik betrokken zouden zijn geweest. BBC 1, 21.30-22.00u.

Oz and James’ big wine adventures. De Britse wijnjournalist Oz Clarke probeert zijn collega van het autoprogramma Top Gear de beginselen van de ‘oenologie’ bij te brengen. Samen reizen ze in een vintage Jaguar Coupé door Frankrijk op zoek naar de beste wijnen. Vanavond de laatste aflevering: de Champagne. België 2, 21.05-21.35u.

praatprogramma

De wereld draait door. Presentator Joost Karhof ontvangt Erik de Zwart, dj en mediaondernemer. Hij keert terug bij Radio Veronica als de stem van dat station en start binnenkort zijn eigen platenmaatschappij. De studio zit verder vol met een groot deel van Gypsy Violins, een orkest van honderd violisten. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Aan tafel econoom en publicist Arie van der Zwan over zijn boek Van Drees tot Bos over de geschiedenis van de PvdA. Huub van der Lubbe over zijn boek en cd Solo met Jan. Dat boek gaat over zijn vriendschap met pianist en begeleider Jan Robijns, die ook aan tafel zit. Ned.1, 23.00-23-55u.

cultuur

Ready meals: Britain in a box. Documentaire over de voorliefde van de Britten voor kant- en klaarmaaltijden. BBC2, 0.20-01.00u.

Amusement

The grumpy guide to ... money. Bekende Britten mopperen onderhoudend over blingbling, ordinaire patsers in snelle auto’s en yuppen in strakke pakken die zogenaamd waken over jóúw pensioen. BBC 2, 23.00-23.30u.