Servië: Mladic in ruil voor akkoord met EU

Servië zal in de „zeer nabije toekomst” oud-generaal Ratko Mladic arresteren. Dat heeft de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic zaterdag gezegd na afloop van een ontbijtbijeenkomst met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in het Sloveense Brdo.

Tijdens de bijeenkomst zelf zei Jeremic dat Mladic alleen gearresteerd zal worden als Servië „op de Europese weg” zit. Jeremic vroeg expliciet om een ‘stabilisatie- en associatieakkoord’ met de EU waardoor Servië de status van aankomend EU-lid krijgt. Nederland, gesteund door België, houdt vast aan het standpunt dat zo’n akkoord er alleen komt als Mladic – die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Srebrenica in 1995 – is uitgeleverd aan het tribunaal.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei na afloop van de bijeenkomst dat hij „in blijde afwachting” was van de arrestatie. Of hij de uitspraak geloofwaardig vond? „Ik geloof wel in de intenties van Jeremic. Maar het zal nog moeten blijken of het lukt.”

Verhagen zei vorige week dat Servië de belofte van snelle arrestatie van Mladic al eerder heeft gedaan: net vóór de presidentsverkiezingen van begin februari die werden gewonnen door de pro-westerse kandidaat Boris Tadic. De EU-lidstaten, met uitzondering van Nederland en België, vinden dat Servië snel de status van aankomend EU-lid moet krijgen om te voorkomen dat de Servische nationalisten de parlementsverkiezingen winnen op 11 mei.

Tijdens de bijeenkomst met Europese ministers zei de Servische minister Jeremic dat Servië nog niet eerder zo ver verwijderd was van „het Europese idee” sinds de val van Slobodan Milosevic in oktober 2000. „En of jullie het nu leuk vinden of niet, dat komt door de steun die een aantal van jullie hebben gegeven aan de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.”

Nederland probeert tijdens de bijeenkomst met Europese ministers vandaag een gemeenschappelijke verklaring te krijgen over Fitna, nadat het Sloveens voorzitterschap van de EU gisteren al steun had uitgesproken voor de Nederlandse opstelling ten aanzien van de film. Het was zaterdag nog onduidelijk of zo’n verklaring er zou komen.

Vooral Frankrijk zou vinden dat Nederland zich wel wat soepeler zou kunnen opstellen ten aanzien van Servië nu het van de andere lidstaten steun wenst in verband met de film van Geert Wilders.