Sadr bereid tot bestand in Irak

Een bewoner van Sadr City, de grote shi’itische sloppenwijk in Bagdad, zoekt dekking tijdens de gevechten van gisteren. Foto AFP An Iraqi man lays on the ground to take cover during clashes between Shiite militiamen and Iraqi government troops in the Baghdad Shiite enclave of Sadr City on March 30, 2008. Shiite radical leader Moqtada al-Sadr ordered his fighters off Iraq's streets today in a move the government said would help end fierce clashes that have killed hundreds across the country. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE AFP

De Iraakse shi’itische geestelijke Muqtada Sadr heeft gisteren beloofd zijn milities van de straat te halen, na zes dagen van gevechten tegen Amerikaanse en Iraakse troepen. De regering heeft positief gereageerd. De strijd begon vorige week in de zuidelijke oliestad Basra, nadat het Iraakse leger daar een offensief had geopend tegen Sadrs Leger van de Mahdi. Het geweld breidde zich later uit naar de hoofdstad Bagdad. Er vielen zeker 240 doden.

Sadr is bereid tot een wapenstilstand als de Iraakse regering een lijst met negen eisen inwilligt. De lijst is tot stand gekomen na intensieve onderhandelingen met Iraakse regeringsfunctionarissen. Onder meer eist Sadr dat de regering ophoudt met haar strijd tegen zijn aanhangers en hun amnestie aanbiedt. Alle gevangen leden van Sadrs beweging die niet zijn veroordeeld, moeten worden vrijgelaten.

Enkele minuten nadat Sadr zijn verklaring had uitgegeven, werd een regeringscomplex in Basra geraakt door twee mortiergranaten, afgevuurd door militiestrijders. Ook op gebouwen in de Groene Zone in Bagdad werden nog raketten en granaten afgevuurd.

Sadrs militie is volgens ruwe schattingen zestig- tot honderdduizend man sterk en wordt verantwoordelijk geacht voor een groot deel van de golf van sektarische moorden op sunnieten die volgde op de aanslag op de shi’itische Gouden Moskee in Samarra in februari 2006. Het staakt-het-vuren dat de rebelse, anti-Amerikaanse Sadr vorig jaar augustus afkondigde, is een belangrijke reden waarom het geweld in Irak na de zomer ruimschoots is gehalveerd.

Veel Iraakse politici zeggen dat de shi’itische premier Maliki door het onsuccesvolle offensief aan politieke invloed heeft ingeboet en nu juist afhankelijker is geworden van zijn rivaal Sadr voor een oplossing voor de crisis.

In Bagdad wordt vandaag het uitgaansverbod opgeheven dat vorige week was ingesteld. In de wijk Sadr Cit, de grote shi’itische sloppenwijk van Bagdad die een belangrijk bolwerk van Muqtada Sadr is, blijft autoverkeer verboden. (BBC, AP)