Rode fratsen

500 g aardappels (afkokers)250 g spruiten250 g prei400 g lamsgehakt2 eetl. zonnebloemolie20 g boterscheutje warme melkzout en cayennepeperpaneermeel

Omdat mensen en vooral kinderen niet van de bittere smaak houden is de spruit intussen zodanig veredeld dat er een zoeter ras is ontstaan. Nieuw is de andere kleur van de spruit. Zaadveredelingsbedrijf Syngenta komt met kindvriendelijke, rode spruiten. Net als bij de jurken gedragen tijdens de Oscaruitreiking is rood kennelijk in de mode.

The Greenery begon in oktober vorige jaar met consumententesten met een rode spitskool, een kruising tussen rode kool en spitskool. Vanuit Azië komt een nieuwe soort kiemgroenten, Sangosprouts, een rode taugé. Bananen met een rode schil zijn er al. Gewerkt wordt aan een appel met rood vruchtvlees. Die is over circa 2 jaar te koop. Verkrijgbaar zijn al paprika’s in de nieuwe kleuren lila, bruin, paars en wit en met het oog op de aanstaande EK voetbal oranje bloemkolen.

Het recept voor een ovenschotel met gewone, groene spruiten en lamsgehakt voor 4 personen.

Bereiding: bak in een koekenpan in zonnebloemolie het gehakt korrelig en gaar. Breng het op smaak met zout en peper. Kook de aardappels in licht gezouten water gaar.

Kook de laatste 5 minuten de in dunne ringen gesneden prei mee. Giet af en stamp aardappels en prei door elkaar. Roer een scheutje melk en een klein klontje boter door de puree. Kook tegelijk met de aardappels de gehalveerde spruiten in een aparte pan beetgaar.

Giet de spruiten af en schep ze door de puree. Schep het gehakt in een vuurvaste schaal. Bedek deze laag met de spruiten/preipuree, Bestrooi met een dun laagje paneermeel. Leg hier en daar een klein klontje boter. Plaats de schaal enkele minuten onder de ovengril en laat de paneermeel lichtbruin en krokant worden.

Anne Scheepmaker

Morgen: Gebraden kip met venkelzaad

    • Anne Scheepmaker