Relatie Korea’s weer op scherp

De relatie tussen Noord- en Zuid-Korea is niet zo slecht geweest sinds de nasleep van de nucleaire test van Noord-Korea eind 2006. Dat schrijft een Noord-Koreaanse krant vandaag. „Op het Koreaanse schiereiland worden spanningen gecreëerd”, aldus de in Japan gevestigde krant Choson Shinbo, die geldt als spreekbuis van het communistische regime in Noord-Korea. Reden voor de verslechtering is volgens de krant de „provocatieve taal en het gedrag” van Zuid-Korea.

De jongste verbale aanval van Noord-Korea volgt op de uitspraak van een hoge Zuid-Koreaanse militair vorige week dat zijn land veronderstelde opslagplaatsen voor kernwapens in Noord-Korea zou aanvallen als Pyongyang voorbereidingen zou treffen om ze te gebruiken tegen Zuid-Korea. Kim Tae-young, de voorzitter van de Zuid-Koreaanse gezamenlijke chefs van staven, heeft naderhand gezegd dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd zijn.

Maar dat heeft de Noord-Koreaanse woede niet bekoeld. Pyongyang eist excuses voor de uitlatingen van Kim, anders dreigt het de verzoeningsgesprekken op te schorten. Noord-Korea heeft gevechtsvliegtuigen gestuurd om de Zuid-Koreaanse luchtafweer te testen en heeft dit weekeinde gedreigd om Zuid-Korea „in de as te leggen” als het een aanval lanceert. De grootste krant van Zuid-Korea schreef vandaag dat Noord-Koreaanse gevechtsvliegtuigen sinds 25 februari, toen Lee Myung-bak president werd, zeker tien keer dichtbij het Zuid-Koreaanse luchtruim hebben gevlogen

De conservatief Lee won de verkiezingen met een belofte om Noord-Korea hard aan te pakken. Sinds zijn verkiezing heeft zijn regering Pyongyang gewaarschuwd dat als het hulp wil blijven ontvangen, de mensenrechtensituatie moet verbeteren, het land zich aan het nucleaire akkoord met de VS moet houden en het de ruim 1.000 Zuid-Koreanen moet vrijlaten die het land heeft ontvoerd sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953).

Lee’s standpunt leidt tot grote ergernis in Noord-Korea. Pyongyang was de afgelopen tien jaar gewend geraakt miljarden dollars aan hulp te krijgen van zijn rijke zuiderbuur.

De linkse voorgangers van Lee vroegen daar weinig voor terug onder hun zogenoemde ‘zonneschijnbeleid’ van toenadering. Analisten verwachten dat China, de grootste bondgenoot van Noord-Korea, zijn gewicht in de schaal zal leggen om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. (AP, Reuters)