PSV lijkt kampioenschap in Eindhoven te willen veiligstellen

NAC-fans na NAC-Feyenoord met een vlag met de eindstand. Foto WFA WFA17T:NAC FEYENOORD 2:BREDA;30MAR2008-NAC FEYENOORD. Het publiek van NAC Breda zwaait na afloop van de wedstrijd met een vlag met de eindstand erop.WFA/evda/str.Erald van der Aa WFA WFA

NEC0PSV0

Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 12.500.

PSV wekte zaterdag geen moment de indruk die avond al kampioen te willen worden. En misschien was de intentie om de 21ste landstitel veilig te stellen er ook niet. In de week van de uitwedstrijd in het UEFA-Cuptoernooi tegen Fiorentina is er geen tijd voor een feestje. Liever wordt de ploeg uit Eindhoven kampioen in een thuiswedstrijd.

PSV had zaterdag de kampioensschaal in ontvangst mogen nemen als het in de Goffert zou hebben gewonnen van NEC. Ajax had dan wel moeten verliezen van Heerenveen. Maar de koploper in de eredivisie kwam niet verder dan een gelijkspel (0-0) en Ajax won bij Heerenveen met 4-2. De club uit Amsterdam bracht de achterstand op PSV terug tot vijf punten, met nog drie speelronden te gaan.

Bij PSV liggen ze er niet wakker van. Het veroveren van de landstitel – de zevende in negen jaar – begint een routineklus te worden. De concurrentie laat het elk seizoen afweten. Het moet de club een onoverwinnelijk gevoel geven. Maar tegelijkertijd wordt PSV in Nederland niet scherp gehouden waardoor de kwaliteit afneemt.

Zo zal de club uit Eindhoven deze zomer naarstig op zoek moeten naar een topspits. Danko Lazovic is al lang niet meer de aankoop van wie werd verwacht dat hij in de voetsporen zou treden van Romario en Ronaldo. Hij worstelt dermate met zijn vorm dat er ook tegen NEC voor hem slechts een invalbeurt was weggelegd.

Zijn vervanger Danny Koevermans is wel clubtopscorer met veertien doelpunten, maar hij heeft in het aanvalsspel weinig in te brengen, zo bleek vorige week tegen Ajax en zaterdag tegen NEC. Hij is geen voetballer van de buitencategorie en die heeft PSV wel nodig om weer aansluiting te krijgen met de internationale top.

Bescheiden investeringen voor met name de breedte droegen er anderzijds toe bij dat een aantal jeugdspelers van PSV dit seizoen een kans heeft gekregen en benut. Zoals Otman Bakkal, Dirk Marcellis en Ibrahim Afellay. Ismail Aissati stond ook te dringen, maar kwijnt weg op de bank. Hij had wellicht beter voor Ajax kunnen kiezen, waar hij werd gezien als de opvolger van Wesley Sneijder.

In elk geval werpt de jeugdopleiding van PSV, waar al decennia veel in wordt geïnvesteerd, zijn vruchten af. Vooral dus omdat de jeugdspelers niet worden verdrongen door dure aankopen die per se moeten spelen om het transferbedrag te rechtvaardigen.

Afellay heeft dit seizoen bewezen dat hij bij de selectie van het Nederlands elftal hoort. Maar de Utrechtse Marokkaan moet wel oppassen dat hij het niet verbruit bij bondscoach Marco van Basten. Voor de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk, afgelopen woensdag, haakte hij af met een enkelblessure. Althans, dat werd de bondscoach vanuit Eindhoven meegedeeld. Zaterdagavond speelde Afellay geen grootse wedstrijd, maar hij maakte wel de negentig minuten vol zonder de indruk te wekken dat er iets mis is met de enkel. En tegen FC Groningen deed Afellay een week eerder tot tien minuten voor tijd mee.

Interim-trainer Sef Vergoossen reageerde geprikkeld op deze constateringen. „We hebben hem tegen Ajax wél aan de kant gelaten en dat doen we echt niet voor niets. Ik heb de afgelopen week allerlei verdachtmakingen en verhaaltjes gelezen die niet kloppen. Mag iemand niet gewoon afzeggen voor het Nederlands elftal? Er wordt van alles achter gezocht.”

Afellay kon tegen NEC de beslissing niet forceren voor PSV. Zijn acties waren te veel gericht op het ‘brengen’ van de bal. NEC verdiende te winnen omdat de ploeg de beste kansen creëerde en ook fris combinatiespel liet zien. Verschillende keren behoedde doelman Gomes PSV voor een nederlaag.

Het klonk voor NEC-trainer Mario Been als een compliment dat Vergoossen zich geen raad wist met het onrustige spel van zijn ploeg. „Daar heb ik gigantisch veel energie in moeten stoppen.”

    • Erik Oudshoorn