Oppositie in Zimbabwe claimt zege op Mugabe

Oppositiepartij MDC heeft de overwinning opgeëist bij de verkiezingen van president, parlement, senaat en gemeenteraden in Zimbabwe. De regering reageerde door te dreigen met geweld.

De MDC (Movement for Democratic Change) claimt dat hun leider Morgan Tsvangirai 60 procent van de stemmen heeft gekregen, tegenover 30 procent voor Mugabe. De tweede oppositiekandidaat, voormalig minister van Financiën Simba Makoni, zou op 5 procent kunnen rekenen. De MDC claimt bovendien 96 van de 210 parlementszetels, tegenover 55 voor regeringspartij ZANU-PF. De MDC baseert haar claim op eigen waarneming bij de kieslokalen.

De centrale kiescommissie is vanochtend begonnen met het bekendmaken van de officiële uitslag. Zowel MDC als ZANU-PF hebben in 15 kiesdistricten gewonnen, aldus de commissie rond het middaguur. Zimbabwe telt 210 districten, het tellen duurt naar verwachting tot de avond.

De regering heeft gedreigd met geweld als reactie op de claim van de MDC dat zij de verkiezingen heeft gewonnen. In de hoofdstad Harare zijn gewapende militairen en oproerpolitie op straat.

De MDC riep gisteren, direct na de verkiezingen, de overwinning uit. De partij deed dit om te voorkomen dat de kiescommissie Mugabe zou uitroepen tot winnaar op basis van een vervalste uitslag.

Geruchten doen de ronde dat de chefs van leger en politie er bij Mugabe op hebben aangedrongen om de zege van de MDC te accepteren, om gewelddadigheden te voorkomen zoals in Kenia, waar rellen uitbraken nadat president Kibaki zich liet herbenoemen na vervalste verkiezingen. (Reuters, AFP, BBC)