Oeuvre-Edison voor sopraan Kiri Te Kanawa

De sopraan Dame Kiri te Kanawa krijgt dit jaar de Oeuvreprijs Edison Klassiek. Te Kanawa zal de prijs persoonlijk in ontvangst nemen tijdens het jaarlijkse Edison Klassiek Gala, op 12 juni in de Ridderzaal in Den Haag. De avond, die rechtstreeks door de Avro-tv wordt uitgezonden, is het begin van het driedaagse Festival Classique. Dame Kiri Te Kanawa werd in 1944 geboren in Nieuw-Zeeland. Ze begon haar carrière als mezzosopraan, maar ontwikkelde zich uiteindelijk tot sopraan. In de jaren zestig studeerde ze aan het Londen Opera Centre, waarna haar een succesvolle internationale carrière wachtte. Wereldfaam kreeg ze door haar optreden bij het huwelijk van kroonprins Charles met Diana. In 2004 trad Te Kanawa terug uit de operawereld, al geeft ze nog sporadisch concerten. Ze ontving talloze eretitels, waaronder die van Dame Commander of the Order of the British Empire. Op 15 juni geeft Te Kanawa een concert tijdens het Festival Classique, haar laatste optreden in Nederland.