Nouvel krijgt Pritzker prijs architectuur

De Franse architect Jean Nouvel heeft gisteren de Pritzker prijs gekregen. Nouvel werd door de jury vooral geprezen voor zijn creatieve experimenten en de manier waarop zijn gebouwen zich verhouden tot hun omgeving.

De Pritzker prijs is de hoogste internationale onderscheiding voor architecten. Nouvel (62) realiseerde in eigen land ruim tweehonderd gebouwen, variërend van het veelbesproken Institut du Monde Arabe in Parijs tot het Val-Notre-Dame ziekenhuis in Bezons, het sportcentrum in Nîmes en Musée Du Quai Branly voor niet-westerse kunst in Parijs. Hij deed ook buiten Frankrijk grote projecten, zoals het futuristische kantoorgebouw Torro Agbar in Barcelona en onlangs de uitbreiding van het Reina Sofia Museum in Madrid. Binnenkort worden de Tour Verre in New York en Suncal Tower in Los Angeles gebouwd.

Nouvel is opgeleid aan de École des Beaux-Arts in Parijs. Hij was medeoprichter van Mars 1967 en het Syndicat de l’Architecture. Zijn werk kenmerkt zich door licht, transparantie en gelaagdheid. Internationale faam verwierf hij in 1987 met zijn ontwerp voor het Arabische culturele instituut in Parijs. Bij dit bejubelde gebouw, dat eigentijdse westerse architectuur combineert met Arabische elementen, werden aan de buitenkant van de zuidelijke façade 240 zilverkleurige aluminiumplaten bevestigd, als een eigentijdse variant op Arabische lichtfilters (‘moucharabiehs’). Zij doen het gebouw niet alleen spectaculair schitteren in de zon, maar reguleren ook de lichtinval. Dit ontwerp werd bekroond met de Aga Khan prijs voor architectuur.

De risico’s die Nouvel neemt in zijn ontwerpen hebben weliswaar geresulteerd in verschillende gradaties van succes, aldus de jury, maar ontegenzeggelijk „het vocabulaire van de eigentijdse architectuur uitgebreid.” De jury roemde zijn ontwerp voor het Guthrie Theater in Minneapolis dat „een dialoog aangaat met het water van de Mississippi en de historische windmolens in de buurt.”

Nouvel zei in een reactie tegen persbureau Reuters verbaasd te zijn dat hij de prijs kreeg, maar dat hij verheugd was om plaats te nemen in een gezelschap van „goede vrienden” die de prijs eerder wonnen, zoals Frank Gehry, Renzo Piano en Zaha Hadid. Nouvel is de tweede Fransman die de prijs ontvangt na Christian de Portzamparc in 1994. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 dollar verbonden.