Nog 1 keer Never-nooit-niet-land

De Krakeling viert het jubileum met Peter Pan was hier.

Het is geïnspireerd op het boek uit 1911, maar artistiek leider Moniek Merkx zet haar eigen handtekening eronder.

Peter Pan (Jef Van gestel) Kapitein Haak (Martijn Fischer) Scenefoto uit voorstelling 'Peter pan was hier', TGmax en De Krakeling, regie Moniek MerkxScenefoto uit voorstelling 'Peter pan was hier', TGmax en De Krakeling, tekst/regie Moniek Merkx, spel Suzan Boogaerdt, Martijn Fischer, RenŽ Geerlings, Jef Van Gestel, IsaŠk Hofland, Roosmarijn Luyten, Thomas Schoots, decor Sanne Danz, compositie/uitvoering muziek Joop van Brakel en Peter Sybenga Lennarts, Joep

De Verloren Jongens wachten nog altijd op haar. Maar zij werkt intussen bij Haak & Co. En je hoort het aan dat klantvriendelijke toontje waarop ze maar door ratelt over winst en aandelen, je ziet het aan de die krampachtigheid waarmee ze dat ene pluisje van haar mantelpakje veegt: Wendy, het vriendinnetje van Peter Pan, is een serieuze mevrouw geworden.

Jeugdtheater De Krakeling bestaat dertig jaar. Dat jubileum wordt gevierd met Peter Pan was hier, een muzikale voorstelling van Theatergroep Max. Artistiek leider Moniek Merkx schreef een nieuwe toneeltekst, geïnspireerd op het wereldberoemde boek uit 1911 van J.M. Barrie. Op zich al leuk, om dat volwassen levensjaar in te luiden met een verhaal over een jongen die het vertikt ook maar een dag ouder te worden.

Zodra hij opkomt, herken je hem meteen, dat wonderlijke arrogante ettertje. Peter Pan vindt in deze voorstelling een waarachtige belichaming in de faunachtige verschijning van acteur Jef Van gestel. Licht en lenig zoeft hij over het toneel, rondmaaiend met zijn houten zwaard. Vliegen kan hij ook, dankzij een slimme mechaniek van touwen en katrollen. De bozig-lieve elf Tinkelbel (Roosmarijn Luyten) kan met behulp hiervan zelfs hele luchtballetten dansen en er ook nog, alsof het niks is, welluidende liedjes bij zingen.

Hoe herkenbaar het verhaal ook is gehouden, Merkx zet er duidelijk haar eigen handtekening onder. Zo draait het stuk niet zozeer om Peter, maar om Wendy (Suzan Boogaerdt). Ten prooi gevallen aan de kaken van de tijd, is het ooit zo dromerig rebelse meisje een afgetobde moeder geworden, met een dikke bankrekening en een fulltimebaan bij Kapitein Haak (lekker rauw gespeeld door Martijn Fischer). Maar dan komt, als een oude herinnering, Peter uit de lucht vallen. Hij landt op de kantoorbalie, tussen de rinkelende telefoons.

Verscheurd tussen volwassen verantwoordelijkheden en het verlangen naar de kinderlijke vrijheid van geest, maakt Suzan Boogaerdt haar Wendy behalve grappig ook schrijnend. Nog één keer gaat ze met Peter mee. In Never-nooit-niet-land ondergaat ze een verjongingskuur, met de verbeelding als medicijn. Indianen op stelten zijn reuzen, zeemeerminnen roken waterpijpen, piraten bezingen hun zeemanverdriet. Max schenkt De Krakeling een waardige jubileumvoorstelling, die de Peter Pan in kinderen én volwassenen naar boven haalt.

jeugdtheater

Peter Pan was hier, door Max. (6+). Krakeling Amsterdam. Aldaar t/m 25 apr. www.krakeling.nl

    • Isabella Steenbergen