Nieuwe bondscoach: gemengde gevoelens

De nieuwe bondscoach Bert van Marwijk stelt zijn technische staf voor in Zeist. Naast hem conditietrainer Luc van Agt (ex-PSV) en achteraan Frank de Boer. Foto Bas Czerwinski 31-03-2008, ZEIST. BERT VAN MARWIJK NIEUWE BONDSCOACH. FOTO BAS CZERWINSKI

Met een bescheiden optreden heeft Bert van Marwijk zich vanochtend gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. De 55-jarige oud-voetballer treedt per 1 juli in dienst van de KNVB als opvolger van Marco van Basten. Voorlopig strijdt Van Marwijk met Feyenoord om een plek in de play-offs van de eredivisie. „Het is dan ook moeilijk voor mij om hier te zijn”, zei de oefenmeester. „Al lijkt het me straks een enorme uitdaging om te proberen de kwalificatie voor het WK in 2010 af te dwingen. Ik mag leiding geven aan iets waar we als Nederlanders het beste in zijn, namelijk voetbal.”

„Ik heb niet de illusie dat ik ongeschonden uit de strijd zal komen”, voorspelde hij met het oog op de kritiek die een bondscoach vaak moet doorstaan. Hij verbaast zich er nog over dat de keuze op hem is gevallen. „Als je in deze wereld beschaafd bent, is dat kennelijk al heel bijzonder”, aldus Van Marwijk.

Oud-recordinternational Frank de Boer (Ajax) wordt de rechterhand van de nieuwe bondscoach. Verder zal zijn technische staf bestaan uit Phillip Cocu (ex-PSV) en Dick Voorn. Met Voorn werkt hij ook samen bij Feyenoord. „Hij is een vertrouwenspersoon, heeft enorm veel ervaring, is een vakman, werkt keihard en legt makkelijk contact met spelers”, aldus Van Marwijk. Dat zijn staf bestaat uit vertegenwoordigers van elke topclub, is volgens hem toeval. „Cocu en De Boer zijn samen goed voor meer dan 220 interlands. Zij waren modelprofs en hebben een toegevoegde waarde.”