Nederlanders gewond bij aanslagen

Bij twee aanslagen met bermbommen in Uruzgan zijn gisteren vijf Nederlandse militairen gewond geraakt. Eén militair verloor beide benen en ligt in kritieke toestand in het veldhospitaal op Kamp Holland.

De eerste aanslag deed zich voor rond het middaguur in de omgeving van de provinciehoofdstad Tarin Kowt, waar militairen een patrouille uitvoerden. Drie soldaten liepen verwondingen op toen hun verkenningsvoertuig op een geïmproviseerd explosief reed. Eén van hen werd zwaargewond afgevoerd naar Kamp Holland. De andere twee militairen „maken het naar omstandigheden goed”, aldus Defensie in een persbericht.

Om zeven uur ’s avonds werd in de omgeving van Tarin Kowt een tweede voertuig getroffen. Daarbij raakten twee inzittenden gewond. Defensie omschrijft hun toestand als „stabiel”. De militairen hebben zelf hun familie kunnen inlichten over de aanslag.

Minister Van Middelkoop en commandant der strijdkrachten Berlijn hebben hun afschuw over de twee aanslagen uitgesproken. „Het is heel ernstig dat er weer een Nederlandse militair zulke zware verwondingen heeft opgelopen”, aldus een schriftelijke verklaring. „Het is triest te moeten constateren dat de terroristen die een vredig en voortvarend Afghanistan willen dwarsbomen gebruik maken van dit soort laffe methoden. Onze militairen zijn echter vastberaden hun zware taak in Uruzgan voort te zetten.” Tot nu toe zijn veertien Nederlandse militairen omgekomen in Afghanistan.

Aanslagen met bermbommen zijn een beproefd wapen van de Talibaan tegen de NAVO-militairen in Afghanistan. In Uruzgan voeren de Nederlanders een wapenwedloop met hun tegenstanders. Steeds als de militairen een middel hebben gevonden om de geïmproviseerde explosieven onschadelijk te maken, verzinnen de Talibaan een nieuw type. De afgelopen maanden werden er relatief veel door Nederlanders opgespoord. Vorige week raakten echter twee militairen in de omgeving van Chora lichtgewond door een bermbom. Defensie wil om operationele redenen geen details geven over de aanslagen van gisteren.

Het Britse ministerie van Defensie maakte vanmorgen bekend dat gisteren twee Britse militairen omkwamen toen hun voertuig in de buurt van de plaats Kajaki op een bermbom reed. Rond de Kajaki-dam wordt geregeld strijd geleverd met de Talibaan. Sinds de val van het Talibaan-regime, eind 2001, zijn 91 Britten in Afghanistan omgekomen.

Achtergronden en reportages op nrc.nl/uruzgan