‘Moslims halen katholieken in’

Er zijn voor het eerst meer moslims op de wereld dan katholieken, zo meldt het Vaticaan op basis van nieuwe statistieken. Moslims maken 19,2 procent van de wereldbevolking uit, terwijl 17,4 procent het katholieke geloof aanhangt, zo staat in het statistisch jaarboek 2008 van het Vaticaan, waarover het dagblad van de kerk L’Osservatore Romano gisteren berichtte. „Voor het eerst in de geschiedenis staan we niet meer aan de top: de moslims hebben ons ingehaald”, zei monseigneur Vittorio Formenti in een interview met de krant. „Moslimfamilies krijgen zoals bekend nog steeds veel kinderen, terwijl christelijke families er over het algemeen steeds minder krijgen.”

De statistieken betreffen het jaar 2006. Het Vaticaan kan alleen instaan voor de gegevens over katholieken, die de kerk zelf verzamelde. De cijfers over moslims komen van de Verenigde Naties. Als geheel genomen maken christenen – inclusief protestanten, anglicanen en orthodoxe gelovigen – volgens het Vaticaan 33 procent van de wereldbevolking uit.

Het aantal katholieken neemt wereldwijd nog wel toe, „omdat de wereldbevolking toeneemt”, zei Formenti. Latijns-Amerika blijft het „bolwerk” van het katholicisme, terwijl Afrika een „grote bron” van aanwas vormt. Wat betreft Europa wijst Formenti vooral op de „crisis” in de aanmelding voor priesterscholen, met name in Frankrijk, België en Nederland. (Reuters, AFP, EFE).