Ministudio in je broekzak

Serieus opnemen: Sony PCM D50

Podcasters, muziekfreaks en radiomakers weten het al lang: om goede geluidsopnames op locatie te maken hoef je geen complete studio mee te zeulen. Een klein apparaatje volstaat, bijvoorbeeld de Sony PCM D-50 of de Roland R09HR.

Sony’s PCM D50 (600 dollar) is een recorder die wav-formaat opneemt. Het apparaat kan wel mp3’tjes afspelen, maar moet het vooral hebben van uitgebreide filtering, nauwkeurige LED’s en twee condensatormicrofoons die een grote geluidsdruk aankunnen. Op het 4 GB intern geheugen kun je twee uur op maximale kwaliteit (24 bit/96 Khz) vastleggen.

De nieuwe Roland RO9HR (circa 350 euro) neemt op in mp3- en wav-formaat en is voorzien van een afstandsbediening. Dat laatste is vooral handig als je de recorder ergens in de buurt van een spreker moet plaatsen, maar zelf uit de buurt moet blijven.

Marc Hijink

Links en uitgebreide specificaties via nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink