Kuifje brengt 764.200 euro op

De ingelijst voorplaat van ‘Kuifje in Amerika’ op de veiling. Foto AFP TO GO WITH AFP STORY IN FRENCH BY VERONIQUE MARTINACHE : " SALLE COMBLE ET RECORD PULVERISE POUR LA VENTE D'ORIGINAUX DE BD A PARIS " - A visitor views on March 26, 2008 a drawing made by artistic creator Herge for the frontpage of his comic book "Tintin in America" in 1932, on display at the ArtCurial Galery in Paris to go under the hammer on March, 29. Comic books or original prints from Hergé, Franquin or Moebius are fetching record high prices nowdays at auctions. AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT AFP

Kuifje heeft zaterdag het veilingrecord voor strips verpulverd. Hergé’s gouache voor de de omslag van Kuifje in Amerika, gemaakt in 1932, bracht 764.200 euro op.

Het record stond op naam van de hedendaagse striptekenaar Enki Bilal, van wie een tekening voor zijn album Bleu Sang vorig jaar 177.000 euro opbracht. Hergé’s tekening werd door het veilinghuis een „museumstuk” genoemd en is voorzien van een certificaat van de Studios Hergé.

Artcuriual veilt sinds drie jaar strips en is de grootste op dat gebied. Onder de 160 zaken die dit jaar in Parijs werden geveild , waren ook een portret van Corto Maltese door Hugo Pratt (geschat 30.000 euro, opbrengst 250.000 euro) en een tekening van Bilal (145.000 euro).

Volgens stripdeskundige Eric Leroy van Artcuriual is er sprake van een boom in de stripmarkt, maar is het moeilijk goede tekeningen te vinden. De veiling bracht in totaal 3,14 miljoen euro op. (AFP)