Jordaniërs willen breuk met Nederland om Fitna

Een groep Jordaanse parlementariërs heeft de regering in Amman gevraagd de diplomatieke banden met Nederland te verbreken en de Nederlandse ambassadeur het land uit te zetten. Jordaanse media riepen vrijdag al op tot een boycot van Nederlandse producten. Aanleiding is de donderdag verschenen film Fitna van Geert Wilders.

Ook elders in de wereld is negatief gereageerd op de anti-islamfilm van Wilders. In Iran en Pakistan werden de Nederlandse ambassadeurs op het matje geroepen. Pakistan heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt rond het Nederlandse consulaat en Nederlandse bedrijven in Karachi. Ook Egypte, Maleisië, Saoedi-Arabië en Bangladesh hebben de film veroordeeld. In Indonesië protesteerden gisteren, na een tv-oproep, honderden studenten tegen Fitna.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Stephen Smith, vindt de film een belediging voor de islam. „Het is een duidelijke poging om onenigheid te creëren tussen geloofsgemeenschappen”, aldus Smith. Wilders zou misbruik maken van de vrijheid van meningsuiting. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon noemde de film vrijdag „kwetsend en anti-islamitisch”.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) schreef gisteren een opiniestuk in de Arabische krant Asharq al-Awsat. Hij drong daarin aan op dialoog in plaats van provocatie om verschillen tussen culturen te overbruggen.

In de Utrechtse Rivierenwijk heeft een aantal jongeren vrijdagavond twee auto’s in brand gestoken en anti-Wilders leuzen op containers gekalkt. Volgens een politiewoordvoerder zou het om „gebruikelijke baldadigheid” gaan, maar nu onder de noemer van een anti-Wilders actie. (ANP, AFP, Reuters)

zie ook pagina 21

Lees meer achtergronden over Fitna: nrc.nl/wilders