Israël belooft gebaar naar Palestijnen

Onder Amerikaanse druk heeft Israël gisteren toegezegd 50 – van de 500 – wegversperringen op de bezette Westelijke Jordaanoever te verwijderen als gebaar van goede wil om het vredesproces met de Palestijnen te bevorderen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice gisteren in Jeruzalem bekendgemaakt.

Rice is voor de tweede keer deze maand in het gebied in de hoop het in november gelanceerde vredesproces op gang te krijgen. Ze zei dat de Israëlische stappen, waaronder steun voor economische projecten in Palestijnse steden, „een heel goed begin vormen” om de Palestijnse economie te verbeteren die door de Israëlische restricties wordt verlamd. Israël heeft in het verleden ook dergelijke toezeggingen gedaan, maar die niet uitgevoerd.

Op hun beurt beloofden de Palestijnen harder te werken aan de preventie van terreur. President Abbas heeft echter geen gezag over de Gazastrook, waar Hamas de macht heeft. Rice praat vandaag verder met de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars.

In een nieuw rapport meldde de linkse Israëlische groep Vrede Nu vandaag dat in bezet gebied de bouw van woningen in nederzettingen onverminderd doorgaat; in Oost-Jeruzalem zelfs in hoger tempo dan ooit teevoren. De bouw in nederzettingen stuit op Palestijns, Amerikaans en Europees verzet. Volgens Vrede Nu is sinds januari in 101 nederzettingen een begin gemaakt met de bouw van 500 gebouwen met duizenden wooneenheden. Ook in ‘buitenposten’ bij de nederzettingen wordt gebouwd.

De ultra-orthodoxe Israëlische minister Eli Yishai is bereid directe onderhandelingen met Hamas te beginnen over de vrijlating van de in 2006 ontvoerde korporaal Shalit. De Israëlische regering wil daarvan tot dusverre niets weten zolang Hamas Israëls bestaansrecht niet erkent. Maar voor Yishai (Shas) is Shalit belangrijker dan dit principe. Hamasleider Meshaal heeft afgelopen weekeinde juist verzekerd dat Shalit in leven is. (AP, Reuters)