Internet Weblog van de dag

Colin Firth in Pride and Prejustice

Liever de film. „Britten omzeilen het lezen van klassiekers via filmbewerkingen.” Dit schrijft Dirk Leyman op het weblog Boeken van de boekenredactie van NRC. ‘Een op de tien Britten geeft toe dat hij het schoolsysteem voor het lapje houdt en liever een filmversie bekijkt van een klassieke roman dan de originele tekst te lezen, zo leert een onderzoek van YouGov naar het leesgedrag van 2.000 Britten. Vooral Baz Luhrmanns filmversie van Romeo and Juliet en de BBC-serie Pride and Prejudice vinden nogal wat Britse scholieren erg handig om toch maar het origineel van Shakespeare en Jane Austen niet te hoeven verstouwen, zo meldt The Guardian. Vooral Londenaars bleken er een handje van te hebben, aldus het onderzoek, dat gedaan werd in opdracht van de academische boekhandel Blackwell. Tweederde van de Britten is verder onbekend met het feit dat films zoals Ten Things I Hate About You en Clueless adaptaties zijn van respectievelijk The Taming of the Shrew van Shakespeare en Jane Austens Emma. Grappig is wel de vaststelling dat 54 procent van de ondervraagde Britten - ondanks het feit dat een derde van de volwassenen toegeeft nooit een klassieker te lezen - van oordeel is dat de ‘bingedrinking’-cultuur een terugkeer is naar het Engeland van Charles Dickens.”

Lees verder en bekijk het bericht uit The Guardian op nrc.nl/boeken