In debat met filmmaker

Geert Wilders wil na zijn film met iedereen in debat. De vraag is dan wel of hij er zelf bij zal zijn.

Na het uitkomen van zijn film zou Geert Wilders met iedereen in discussie gaan. Maar in een debat in de Tweede Kamer heeft Wilders niet zo veel zin, zei hij donderdag na de première van Fitna. „Mijn film is niet voor de Tweede Kamer gemaakt. Maar als ze met mij in debat willen, zal ik er zijn.”

Dus zal Geert Wilders morgen voor het eerst in het parlement zijn film over ‘de islamisering’ verdedigen, want dan is er op initiatief van CDA, PvdA en ChristenUnie een Kamerdebat. Er is wel een procedureel trucje nodig om met de filmmaker in debat te gaan. Formeel gaat het debat over de verklaring die premier Balkenende donderdag heeft afgelegd. Een Kamerlid kan immers voor zijn buitenparlementaire handelen niet door zijn collega’s ter verantwoording worden geroepen.

De aanvrager, CDA’er Sybrand van Haersma Buma, doet niet geheimzinnig over „deze omweg”. Het CDA heeft eigenlijk maar weinig vragen aan Balkenende. Eigenlijk heeft maar één partij kritiek op het kabinet, als het over de film gaat: de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. De PVV vindt dat de premier de afgelopen tijd olie op het vuur heeft gegooid met zijn uitlatingen dat er grote zorgen waren over Fitna. Wilders: „Als je uitgaat van de stemming die Balkenende heeft gemaakt, valt mijn film inderdaad mee. Ik hoop dat hij rode koontjes heeft gekregen toen hij Fitna zag.”

Wilders vindt het „veel interessanter” om in het land in debat te houden. Zijn fractiegenoot Hero Brinkman is met de organisatie belast. „We praten er vandaag in de fractie over.” Hij wil bijeenkomsten organiseren in alle provincies. Of Wilders er zelf altijd bij is, valt nog te bezien, zegt Brinkman. Hij wil er lokale omroepen bij betrekken. „Wij gaan er wel vanuit dat iedereen de film heeft gezien. Niet zoals CDA-ministers die de film niet willen zien maar er wel een oordeel over hebben.”

Het CDA heeft met een scherpe anti-Wilderstoon wel geprofiteerd in de dagkoersen van de peilingen. De partij kreeg bij de politieke barometer van Nova vier zetels meer. Geert Wilders leverde juist in. Hij ging de afgelopen week van 12 naar 10 fictieve zetels. Opiniepeiler Maurice de Hond zag een ander effect: bij hem kreeg Wilders er een zetel bij en komt op 15. Grote electorale effecten lijkt Fitna nog niet te hebben gehad.

    • Herman Staal