Hockey: nieuwe coaches

Herman Kruis (vrouwen) en Michel van den Heuvel (mannen) treden na de Olympische Spelen in Peking aan als bondscoach van de Nederlandse hockeyploegen. De nieuwe coaches van Oranje worden waarschijnlijk morgen door de KNHB officieel gepresenteerd.

Kruis, coach van de vrouwenploeg van landskampioen Den Bosch, en Van den Heuvel, trainer van het mannenteam van landskampioen Bloemendaal, ondertekenen een contract voor twee jaar, met een optie tot en met de Zomerspelen van Londen in 2012.

Kruis volgt bij de Nederlandse vrouwenploeg bondscoach Marc Lammers op. Die gaat per 1 januari 2009 aan de slag als prestatiemanager bij Den Bosch. Van den Heuvel, bij de KNHB al in dienst als bondscoach van Jong Oranje, vervangt Roelant Oltmans. Hij treedt na Peking 2008 bij Laren in dienst als technisch directeur en coach van de mannen.

Ties Kruize, bestuurslid topsport van de KNHB, voerde voor de functie van bondscoach bij de mannenploeg eveneens gesprekken met Maurits Hendriks. De oud-international kwam er met de huidige bondscoach van Spanje (mannen) niet uit. Vooral de vele nevenfuncties van Hendriks vormden een struikelblok. „Maurits is een groot coach”, liet Kruize weten. „Maar hij doet er nogal wat dingen naast. Wij willen een fulltime bondscoach. Maurits viel daardoor af als kandidaat.”

Kruize wilde de benoeming van Kruis en Van den Heuvel nog niet officieel bevestigen. Vandaag worden op het bondsbureau de laatste details ingevuld. Kruize benadrukte dat de KNHB vooralsnog niet van plan is boven het nieuwe duo een technisch directeur aan te stellen. (ANP)