Groentjes met grote sponsor

Veel talenten maken na het opleidingstraject furore in hun ruiterscarrière.

„Het zal niet lang duren voor dit concept de wereld over gaat.”

Springruiter Jack Ansems, die bij de Indoor Brabant derde werd, maakt deel uit van het talententeam. Foto Rien Zilvold den bosch indoor brabant het paard van jack ansiems foto rien zilvold
Springruiter Jack Ansems, die bij de Indoor Brabant derde werd, maakt deel uit van het talententeam. Foto Rien Zilvold den bosch indoor brabant het paard van jack ansiems foto rien zilvold Zilvold, Rien

Even dreigt het mis te gaan op het springconcours van Indoor Brabant. Als Jack Ansems zijn paard naar de tweede hindernis dirigeert, rijdt het dier er doodgemoedereerd langs. Maar de ruiter vertrekt geen spier. Terwijl de arbiter het dier verbaasd nastaart, stuurt Ansems zijn negenjarige schimmel naar de volgende hindernis. Om even later zonder strafpunten naar de derde eindtijd te rijden – routiniers als Gerco Schröder, Jeroen Dubbeldam en Piet Raymakers ver achter zich latend.

Ansems (20) is een van de acht leden van het Rabo Talententeam 2008 dat zaterdag in de Brabanthallen werd gepresenteerd. Met een wildcard mocht de springruiter drie dagen ervaring opdoen op een sterk bezet hippisch concours. „Een enorme uitdaging”, zegt hij na zijn succesvolle optreden, dat hem weer een stap dichter bij zijn doel heeft gebracht: een internationale springcarrière.

Het talententeam valt onder de hippische bond KNHS. Leden van het eliteteam, dat naast Ansems bestaat uit Dominique Filion (dressuur), Maikel van der Vleuten (springen), Tommy Visser (dressuur), Huub van der Mark (eventing), Lotje Schoots (dressuur), Tim Lips (eventing) en Diederik van Silfhout (dressuur), worden voorbereid op alle aspecten van het ruitersbestaan. Ze krijgen trainingen van de bondscoach, worden in contact gebracht met sponsors en krijgen bijstand van mediatrainers, sportfysiotherapeuten en mental coaches. Zo nu en dan lukt het sponsor Rabobank een startplaats bij een internationaal concours te versieren – zoals in het geval van Ansems bij Indoor Brabant.

En dat is hard nodig, vindt Joep Bartels. De vader van dressuuramazone Imke Bartels ontwikkelde het opleidingstraject eind jaren negentig en bracht het in 2002 onder bij de hippische bond. In een sport die door relatief veel ouderen wordt beoefend – aan de Olympische Spelen doet een 67-jarige dressuurruiter mee – krijgt talent volgens hem weinig kans zich te profileren. „Veertigjarige ruiters zijn meestal nog in full swing”, zegt de man die enkele decennia geleden de kür op muziek in de dressuursport introduceerde. „Wil je daar als groentje tussenkomen, dan heb je alle hulp van de wereld nodig.”

Lotje Schoots (19) weet er alles van. Sinds de dressuuramazone uit Abcoude enkele jaren geleden werd opgenomen in het talententeam, timmert zij op nationaal niveau aardig aan de weg. Toen zij in mei bij het NK dressuur in Eindhoven de eerste plaats veroverde in categorie ‘ZZ zwaar’, de op één na hoogste klasse, onder de grand prix, voorspelden kenners dat zij in de voetsporen van Anky van Grunsven zal treden. „Een groot compliment”, zegt Schoots, die bij Indoor Brabant derde werd in de future test, een onderdeel voor ambitieuze ruiters die een overstap naar de grand prix willen maken. „Maar Anky heeft zich dubbel en dwars bewezen en ik sta aan het begin van een lange weg. Het zal heel wat vergen om aansluiting bij de top te vinden.”

Dat geldt niet voor Tim Lips, de zoon van eventing bondscoach Martin Lips. Met zijn 22 jaar werd hij vorig jaar nationaal kampioen in de discipline waarbij ruiters een dressuurproef, een terreinproef en een springparcours moeten rijden. Als de student sport management de komende weken goed presteert bij internationale kampioenschappen, mag hij in augustus Nederland vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen. „Sportief gezien heb ik hier weinig te zoeken”, zegt Lips in antwoord op de vraag wat hem naar Indoor Brabant brengt. „Want dit toernooi kent geen onderdeel eventing. Maar omdat ik lid ben van het talententeam, mag ik gesprekken met potentiële sponsors voeren.”

Dat veel leden van het talententeam later in hun carrière furore maken, blijft niet onopgemerkt in de internationale paardenwereld.

„Een ijzersterk opleidingstraject”, zegt Mariette Withages, die Indoor Brabant bijwoonde als voorzitter van de dressuurcommissie van de internationale paardenfederatie FEI. Ook België en Engeland hebben volgens Withages opleidingstrajecten. Maar geen land heeft daar zo’n grote sponsor achter staan. „Het zal niet lang duren voor dit concept de wereld over gaat.”