Gouden Uil voor Reugebrink

De Nederlandse schrijver Marc Reugebrink heeft zaterdag de Gouden Uil gewonnen met zijn roman Het grote uitstel.

De bekroning van Reugebrink wordt als een verrassing beschouwd. Vooraf waren de kansen van de andere genomineerden A.F.Th. van der Heijden, Marjolijn Februari, Jeroen Brouwers en P.F. Thomése hoger ingeschat. Reugebrink – die in Gent woont – toonde zich dan ook enigszins verbaasd: „Hier had ik niet op gerekend. Maar ja, dat zegt iedereen. Ik ben heel erg dankbaar.”

Al bij de bekendmaking van de nominaties was Reugebrinks boek door de jury uitbundig geprezen: „Revolutie en begeerte worden één pot nat in deze vunzige melange van pop, politiek en seks (heel veel seks!).” Bij de uitreiking noemde de jury – voorgezeten door radiopresentatrice Ruth Joos – Het grote uitstel „geschreven in een taal die verleidt, verwart en tracht te benaderen. Het is een boek dat gedurfde keuzes maakt en daar dan voluit voor gaat.”

De eind vorig jaar bij Meulenhoff/Manteau verschenen roman gaat over een man die opgroeit in de jaren zeventig en tachtig, met veel aandacht voor de punkbeweging. Het boek werd in deze krant uitvoerig geprezen door recensent Ewoud Kieft: „Reugebrink heeft geschiedenis, de psychische ontwikkeling van zijn hoofdpersoon en diens seksueel verlangen subliem met elkaar vermengd in taal die bijzonder eigen is, en die net zo rockt als het punkgedeelte uit de soundtrack van deze roman.”

De Gouden Uil (25.000 euro) werd uitgereikt in een rechtstreekse tv-uitzending vanuit het Justitiepaleis in Antwerpen. Daar werd ook de Prijs van de Lezer toegekend aan de afwezige Jeroen Brouwers voor Datumloze dagen. De Uil Jeugdliteratuurprijs ging naar Linus van Mieke Versyp, Sabien Clement en Pieter Gaudesaboos. De Prijs van de Jonge Lezer naar Koek koek Vos en Haas van Sylvia vanden Heede en Thé Tjong-Khing.

Recensie Reugebrinks ‘Het grote uitstel’ op nrc.nl/kunst