Fortis-topman Jean Paul Votron krijgt 73 procent meer salaris

Fortis-topman Jean Paul Votron krijgt dit jaar een salarisverhoging van 73 procent. De Belg zal over 2008 een basissalaris ontvangen van 1,3 miljoen euro vergeleken met 750.000 euro over 2007.

Dit heeft de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar bekendgemaakt in haar jaarverslag dat vanmorgen werd gepubliceerd. Fortis schrijft dat het salaris van Votron zo hard stijgt „om het in lijn te brengen met de significant hogere salarissen” die andere banken en verzekeraars betalen aan hun topmannen.

Votron kreeg over het afgelopen jaar een kortetermijnbonus van 2,5 miljoen euro plus tienduizenden opties en aandelen Fortis. Het bedrag van 2,5 miljoen is veel hoger dan Votron volgens de eigen regels van Fortis eigenlijk zou kunnen krijgen. De jaarbonus zou maximaal 1,25 miljoen euro kunnen bedragen. De commissarissen van Fortis weken hiervan af in verband met bijzondere verdiensten van Votron, onder meer door zijn optreden in de overnamestrijd rond ABN Amro. Over 2007 bleven de resultaten van Fortis wat achter bij de verwachtingen, vooral door een verlies van 1,9 miljard euro dat het concern moest boeken op risicovolle beleggingen in de VS. Wel was Fortis succesvol in de overnamestrijd om ABN Amro. Fortis maakte deel uit van het bankentrio dat de Nederlandse financiële instelling na een lange strijd overnam.

Fortis maakte ook bekend dat Maurice Lippens nog eens vier jaar president-commissaris zal blijven. Fortis wijkt hiermee af van de regel dat een persoon niet langer dan twaalf jaar in het bestuur mag zitten. Lippens zou dit jaar aftreden, maar Fortis vindt dat hij moet blijven „gezien de speciale context die gecreëerd is door de ABN Amro-transactie”.

Volgende week dreigt een nieuwe confrontatie tussen grote beleggers en het bestuur van een grote Nederlandse onderneming op het gebied van beloningen, wanneer groothandelsbedrijf Corporate Express toestemming vraagt voor uitbreiding van zijn beloningspakket voor onder meer de topmanagers. Op de agenda van de aandeelhoudersvergadering staat een beloningsregeling die gekoppeld is aan de aandelenkoers. Het voorstel volgt op het afwijzen door Corporate Express van een ongevraagd bod van 7,25 euro per aandeel door rivaal Staples.

Vorige week maakte ook verzekeraar Aegon de beloningspakketten bekend. Topman Don Shepard kreeg een basissalaris van 721.000 euro (plus 6 procent) en zijn korte termijnbonus over 2007 was circa 600.000 euro.

Bij Philips stemden vorige week beleggers al een nieuwe beloningsregeling voor de top af. Zij keerden zich tegen de toevoeging dat Philips-managers ook opties kregen bij ondermaatse prestaties.