Eten in de media

Er gaat geen dag voorbij of je struikelt in de krant, in bladen, op internet en op televisie over eten. Dan heb ik het niet alleen over culinaire rubrieken, receptensites en wedstrijden waarbij je een restaurant kunt winnen door het mooiste Heinekenbiertje te tappen. Misschien lijd ik aan beroepsdeformatie, maar ik zie overal eten.

Zo leek The Sopranos afgelopen zaterdag wel een kookprogramma. Tomatensaus, gestoofd konijn, broodjes salami, Johnny Cakes, het enige dat ontbrak was een ingrediëntenlijstje dat in overschrijftempo door het beeld scrolde.

En op de voorpagina van NRC Handelsblad las ik dit weekeinde een alarmerend bericht over de bedreiging van de visstand. Volgens de Frans-Canadese bioloog Daniel Pauly staat de mondiale visserij op instorten: „Als er niet snel drastische maatregelen worden genomen, zwemmen er binnenkort alleen nog kwallen en plankton in zee.”

Eten is aan de orde van de dag. Dat geldt niet alleen voor mij als culischrijver, maar voor ieder etend mens. Eten heeft immers te maken met identiteit, met wie je bent of wie je wilt zijn. Wie eet, maakt keuzes. Elke dag. De een koopt The Sopranos Family Cookbook om ontspannen te kokkerellen in maffiose sferen. De ander raadpleegt wanhopig de viswijzer (www.goedevis.nl) om te zien welke vis hij of zij nog met een schoon geweten kan kopen.

Deze week in koken etc. wil ik me laten leiden door de culinaire actualiteit. Aan eten gerelateerde zaken die me opvallen in de media, of ze nu van wereldbelang zijn of juist prettig triviaal. Persoonlijk zou ik best willen weten hoe Artie die coniglio alla nonna van afgelopen zaterdag maakte. Maar nog veel liever wil ik weten hoe het nu verder moet met onze lege oceanen. Kunnen we het tij nog keren? Of zal ik voor de zekerheid alvast wat recepten verzinnen met kwal?

Voor 2 personen:

150 g gedroogde kwal (te koop in Chinese winkels)

arachideolie

1 teentje knoflook, fijngehakt

een stukje gemberwortel, fijngehakt

1 winterwortel, in plakjes

4 stengels bleekselderij, in boogjes

1 theelepel suiker

1 eetlepel shaoxing of droge sherry

1 eetlepel lichte sojasaus

1 eetlepel oestersaus

½ eetlepel sesamzaad, geroosterd

Laat de gedroogde kwal een nacht weken in een ruime hoeveelheid water. Spoel de kwal de volgende ochtend grondig af en laat opnieuw een uur of acht weken in schoon water. Knijp zoveel mogelijk water uit het kwallenvlees en snijd het in dunne reepjes. Laat een wok op hoog vuur heet worden. Schenk er een scheut olie in en fruit hierin 30 seconden de knoflook en gember. Voeg de wortel en bleekselderij toe en roerbak de groenten 2 – 3 minuten. Voeg de reepjes kwal toe en roerbak ze 1 minuut mee. Voeg de smaakmakers toe en schep alles nog 1 minuut om. Besprenkel met sesamzaadjes en serveer met rijst.

Janneke Vreugdenhil

Welke culinaire onderwerpen vallen jou op in de media? Waaraan wordt juist te weinig aandacht besteed? Praat erover mee op nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil