Eriks doet tegenbod op groothandel Econosto

Technische groothandel Eriks heeft een tegenbod uitgebracht op Econosto, een groothandelaar in industriële afsluiters. Eriks is van plan 7,80 euro per aandeel te bieden en waardeert Econosto daarmee op 126 miljoen euro. Dat heeft de potentiële koper vandaag bekendgemaakt. Eriks is daarmee bereid meer te betalen voor Econosto dan investeringsmaatschappij Gilde. Die bracht twee weken geleden een bod uit op Econosto ter waarde van 7,25 per aandeel.

Econosto en Eriks vullen elkaar goed aan, zegt Jan van der Zouw, bestuursvoorzitter van Eriks. „We bedienen verschillende sectoren met verschillende afsluitproducten. Zo levert Econosto meer afsluitingen aan scheepsbouwers en hebben wij meer klanten in de levensmiddelenindustrie.”

Econosto wil weinig kwijt over het tegenbod. Zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen steunde het bod van Gilde. „Maar bij een hoger bod kunnen we onze steun intrekken”, zegt Frank van Os, bestuursvoorzitter van Econosto.

Aandeelhouders moeten kiezen. Meer dan de helft zou zich al achter het Gilde-bod hebben geschaard. Maar ze zouden bij een bod van 7,75 euro per aandeel of hoger vrij zijn om van het bod van Gilde af te zien, zegt Van der Zouw. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters was het bod van Gilde „een schamele prijs voor een goedlopende onderneming”. De winst van Econosto steeg van 3,9 miljoen euro in 2006 tot 17,9 miljoen euro vorig jaar. De omzet steeg van 191,4 naar 260,5 miljoen.

De koers van Econosto stond rond het middaguur ruim 9 procent hoger op 7,80 euro per aandeel.