een weekeinde vol voetbal

Cruciaal maar niet beslissend. Zo typeerde VVV-trainer André Wetzel de nederlaag van zijn elftal bij Excelsior (2-1) in een wedstrijd met een bizarre ontknoping. Met een man minder boog Excelsior een achterstand om in een zege. Ton Lokhoff, de winnende coach, sprak van een buitengewoon bizarre wedstrijd. „In de eredivisie zijn de uitslagen niet te voorspellen. Dit was onze laatste kans en die hebben we gepakt. We kunnen nog verder.”

Aad de Mos heeft in de uitwedstrijd tegen AZ opnieuw hard ingegrepen. De trainer van Vitesse wisselde linkerverdediger Haim Megrelishvili al na vijftien minuten. De Israëliër reageerde eerst verbaasd en daarna woedend. Het was de tweede keer dat de Mos Megrelishvili snel naar de kant haalde. Twee weken geleden, in het met 4-3 verloren duel bij FC Twente, kwam Alexander Büttner al na zes minuten als vervanger binnen de lijnen.

Rob Maas heeft zaterdag zijn vierhonderdste competitieduel als profvoetballer gespeeld. De aanvoerder van Heracles Almelo werd vlak voor de wedstrijd tegen Roda JC gehuldigd door algemeen directeur Nico-Jan Hoogma. Maas heeft een opmerkelijk record achter zijn naam staan. Sinds zijn doelpunt tegen Vitesse op 20 oktober 2007 is hij de oudste doelpuntenmaker van het vaderlandse profvoetbal.

Paris Saint Germain heeft zaterdag de Franse League Cup gewonnen. In de finale won PSG met 2-1 van Lens. Bernard Mendy maakte in de derde minuut van de blessuretijd de winnende treffer.

Het duel tussen Juventus en Parma is gisteren ongeveer een uur voor aanvang afgelast. Dat gebeurde nadat een supporter van Parma om het leven was gekomen bij een ongeval op een parkeerplaats langs de snelweg A21 tussen Turijn en Picenza. Het slachtoffer, de 28-jarige Matteo Bagnaresi, werd overreden door een bus met supporters van Juve. De chauffeur probeerde de parkeerplaats te ontvluchten na wat schermutselingen tussen de supportersgroepen.

Internazionale en AS Roma, de nummers één en twee van de Serie A, hebben beide punten verspeeld. De koploper kwam bij Lazio Roma niet verder dan 1-1, terwijl AS Roma dezelfde uitslag boekte bij Cagliari. Het verschil op de ranglijst blijft daardoor vier punten, met nog zeven wedstrijden te spelen. AC Milan heeft in de jacht op een Champions League-ticket dure punten laten liggen door voor eigen publiek te verliezen van Atalanta: 1-2. Het was een merkwaardig duel met een enerverend slot. Concurrent Fiorentina verloor ook. De Europese opponent van PSV in de UEFA Cup moest zijn meerdere erkennen in Udinese, dit seizoen een hoogvlieger en door de 3-1 zege van opgerukt naar de vijfde plaats met een punt meer dan AC Milan.

Manchester United kende tegen Aston Villa weinig problemen en won thuis overtuigend met 4-0. Arsenal, ook nog in de race voor de Engelse voetbaltitel, had daarentegen een zeer zware middag bij degradatiekandidaat Bolton Wanderers. Het team van manager Arsène Wenger speelde na een half uur al met tien man en stond in de rust 2-0 achter, maar ontsnapte uiteindelijk met een beetje geluk aan puntenverlies: 2-3. Chelsea versloeg in eigen huis Middlesbrough met 1-0. Het enige doelpunt werd gemaakt door verdediger Ricardo Carvalho, wiens kopbal in de vijfde minuut onhoudbaar bleek.

De Schotse club Glasgow Rangers is een stap dichter bij het kampioenschap gekomen. In ‘The Old Firm’ won de thuis spelende koploper met 1-0 van titelhouder Celtic, waar Jan Vennegoor of Hesselink in de basis stond. Kevin Thomson tekende voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Door de zege van Rangers, de dertiende op rij, staat de koploper nu op 74 punten uit 29 wedstrijden. Celtic volgt met 68 uit 30.

Barcelona heeft op bezoek bij Real Betis Sevilla slechte zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap. In het laatste half uur werd een ruime voorsprong (0-2) nog uit handen gegeven: 3-2. De ploeg van trainer Frank Rijkaard begon voortvarend aan het duel: binnen een kwartier stonden de bezoekers met 0-2 voor. In de tweede helft ging het echter mis. Rijkaard zei zich te schamen voor de prestatie van zijn ploeg. „We zagen twee totaal verschillende kanten van Barcelona en ik schaam me voor dit resultaat.” Villarreal profiteerde en nam de tweede plaats over, door in eigen huis te winnen van Atletico Madrid (3-0).