‘Dialoog tussen Pakistan en extremisten’

De ‘Pakistaanse Talibaan’ hebben gisteren positief gereageerd op het aanbod van de nieuwe Pakistaanse premier Yousaf Raza Gilani om te onderhandelen over vrede. „We zijn klaar voor gesprekken en uitbreiding van allerlei soorten samenwerking met de regering om vrede te brengen in de tribale gebieden”, aldus een woordvoerder van de alliantie Tehrik-e-Taliban. „Maar ons gevecht tegen de Amerikanen en andere buitenlandse troepen in Afghanistan gaat door”, zei hij.

Woordvoerder Maulvi Omar deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van duizenden stamleden in Bajaur, een van de zeven semi-autonome tribale regio’s aan de grens met Afghanistan, waar Osama bin Laden en Talibaan-oprichter Mullah Omar als helden vereerd worden. Leider van Tehrik-e-Taliban, Baitullah Mehsud, was niet aanwezig. Zijn organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor de reeks zelfmoordaanslagen in Pakistan in de afgelopen negen maanden die honderden mensen het leven hebben gekost. In de tribale regio’s en de stad Quetta worden veel aanvallen voor Afghanistan voorbereid.

De bestrijding van terrorisme wordt Gilani’s hoogste prioriteit, zei hij zaterdag, maar anders dan president Musharraf de afgelopen jaren heeft gedaan wil hij behalve militair ingrijpen ook ontwikkeling naar de arme tribale gebieden brengen. Op die manier wil hij de steun van de stammen voor jihadisten verminderen. Gilani zei bereid te zijn tot gesprekken met iedereen die de wapens neerlegt.

De Verenigde Staten, die Pakistan miljarden dollars militaire steun hebben gegeven in de strijd tegen terreur, zijn tegen onderhandelingen met extremisten. CIA-directeur Michael Hayden waarschuwde gisteren dat „Al-Qaeda de afgelopen achttien maanden een toevluchtsoord langs de grens heeft kunnen scheppen zoals het dat nog niet eerder heeft genoten.”

In een interview met de Daily Telegraph zei de Britse minister van Defensie Des Browne zaterdag dat de Britse regering bereid moet zijn om met de gematigdere Talibaan-strijders te onderhandelen. Gesprekken met Al-Qaeda zijn volgens hem uitgesloten, omdat „zij een einde aan onze manier van leven eisen”. (AP, Reuters)