Dekkers wil vrouw in Berlijn veroveren

De Nederlandse lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers opent binnenkort in de Duitse hoofdstad haar negende buitenlandse vestiging. Eerste aflevering in een onregelmatig verschijnende serie over Nederlanders in Berlijn.

In het pand zat in de DDR-tijd een bescheiden groente en fruitzaakje (zie foto links). Nu hoopt Dekkers met haar lingerie Berlijn te veroveren. Foto’s Joachim Wahl
In het pand zat in de DDR-tijd een bescheiden groente en fruitzaakje (zie foto links). Nu hoopt Dekkers met haar lingerie Berlijn te veroveren. Foto’s Joachim Wahl

Ze heeft een toplocatie gevonden in Berlijn: aan het begin van de Oranienburger Strasse, vlakbij de Hackescher Markt. Hier opent binnenkort de Nederlandse modeontwerpster Marlies Dekkers haar negende buitenlandse lingeriewinkel – en haar eerste in Duitsland. Het interesseert haar weinig dat er in de Duitse hoofdstad al heel veel winkels zijn die lingerie verkopen. Ze heeft het gevoel, zegt ze, dat Berlijn „helemaal klaar” is voor haar ontwerpen.

Met duizend verkooppunten in achttien landen, dadelijk negen eigen winkels in West-Europa en met tweehonderd personeelsleden staat Marlies Dekkers (42) aan het hoofd van een internationaal lingerie-imperium. Ze ontwerpt en verkoopt „trendsettende lingerie” die ze omschrijft als „modieus en vrouwelijk”.

Begin jaren negentig, toen ze net cum laude was afgestudeerd aan de kunstacademie in Breda, poseerde ze met een eigen ontwerp in NRC Handelsblad.

Het was een gewaagde jurk, de inmiddels befaamde ‘blotenbillenjurk’, die een flink deel van de bilpartij toonde. Er waren lezers die daar schande van spraken, maar de tijd was rijp voor een revolutie in ondergoed.

Dekkers bleek vrouwen blij te kunnen maken met haar lingerieontwerpen. „Het is altijd mijn roeping geweest vrouwen uit te dagen om op een andere manier naar zichzelf te kijken”, zegt ze nu.

In het pand waar Marlies Dekkers haar Berlijnse winkel opent, hebben de afgelopen jaren verschillende neringdoenden hun geluk beproefd. Dit deel van Berlijn laat goed de verandering zien die de stad sinds de val van de Muur in 1989 heeft doorgemaakt. In de DDR-tijd zat hier een bescheiden groente- en fruitzaakje (‘Obst und Gemüse’). De ingang ernaast – Oranienburger Strasse 1; het officiële adres van Marlies Dekkers – was geschonden door kogel- en granaatinslagen uit de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. In april 1945 werd hier zwaar gevochten tussen het Rode Leger en Duitse soldaten die Berlijn verdedigden. De oorlogslittekens zijn door de communisten nooit verwijderd.

Dat gebeurde pas veel later, aan het eind van de jaren negentig. Nu is hier van die gewelddadige tijd niets meer te zien.

Vanaf 1990 vestigden zich aan de Oranienburger Strasse en de Hackescher Markt eerst krakercafés en zaakjes waar je voor een habbekrats kon ontbijten en lunchen. Café ‘Obst und Gemüse’ was er zo een. Het zat er maar kort. Later kwamen in het pand diverse restaurants, die ook geen lang leven leidden. Daarna stond de winkel een tijdlang leeg.

Langzaam is de goedkope horeca verdwenen uit deze buurt, die steeds netter en hipper is geworden. Juweliers en modewinkels hebben de plekken van de cafés ingenomen. De gevels zijn glad en glimmend. Alles is ingrijpend gerenoveerd. Toeristen komen hierheen voor een bezoek aan de Hackesche Höfe, een aaneenschakeling van binnenhoven met galeries en trendy winkeltjes.

Met een neus voor de juiste locatie heeft Marlies Dekkers zich op een plaats in Berlijn gevestigd waarvan de gedaantewisseling steeds gelijke tred hield met de turbulente geschiedenis van de Duitse hoofdstad.

De winkel opent op 3 april met Dekkers’ nieuwste collectie, ‘Tropical Birds’. Ze heeft gemiddeld zeven (eenmalige) collecties per jaar, die voornamelijk in het Verre Oosten worden geproduceerd. In haar lingerie verwerkt ze graag nieuwe materialen, zoals microfibers.

Dekkers ontving vorig jaar de belangrijkste prijs die haar branche internationaal te vergeven heeft, de zogeheten Cila Award. De jury was verrast door haar innovatieve stijl en de originaliteit van haar lingerie. Ze moest met vele andere merken concurreren.

Begin dit jaar werd ze in Parijs, de lingeriehoofdstad van de wereld, geëerd met de Creator of the Year Award.

Marlies Dekkers, Nederlandse in Berlijn, heeft ook belangstelling voor winkels in andere Duitse steden. Zoals Hamburg en München. Maar concrete plannen daarvoor zijn er nog niet. Eerst moet ze de hoofdstad zien te veroveren. Naar eigen zeggen is ze „goed in de grotere maten. En daar is weinig mooie lingerie in te krijgen, ook in Berlijn niet”.

    • Joost van der Vaart