‘De frustratie kwam er wel even uit’

EiffelTowers uit Den Bosch won gisteren de nationale basketbalbeker. Coach Wiel bespeurt een opgaande lijn.

De basketballers van EiffelTowers uit Den Bosch hebben gisteren voor de vierde keer de nationale bekercompetitie gewonnen. De ploeg versloeg in de finale in Topsportcentrum Almere eredivisiekoploper MyGuide Amsterdam met 93-82. Den Bosch werd de afgelopen twee jaar landskampioen, maar staat nu vierde, met een van de hoogste begrotingen in de competitie.

U stuurde dit seizoen drie Amerikanen weg. Is de bekerzege het gevolg?

Coach Randy Wiel: „Het is onderdeel van de opgaande lijn. We begonnen het seizoen met spelers die niet konden brengen wat wij hadden verwacht, namelijk dat ze onze vertrokken Amerikanen konden opvolgen. In de winterstop hebben we nieuwe spelers gehaald, maar die hadden tijd nodig om zich aan te passen. Het leek alsof we in de voorbereiding waren op een nieuw seizoen. De laatste weken was het spel goed, maar wisten we steeds net niet te winnen. Dit wonnen we op mentaliteit. De frustratie kwam er vandaag wel even uit bij mij, ja.”

De afgelopen jaren maakten Amerikanen bij Den Bosch het verschil, geldt dat ook voor hun opvolgers?

„Nu moeten de nieuwe Amerikanen zich aanpassen aan mijn Nederlandse internationals. Kees Akerboom, Marcel Aarts en Jos Frederiks blijven bij de club en zijn de basis van de ploeg. Dat verschil met vorig jaar komt ook door hun eigen goede ontwikkeling.”

Acht u een derde titel haalbaar?

„Iedereen kan dit jaar winnen. We hebben een gezonde competitie waarin de eerste zeven ploegen allemaal van elkaar kunnen winnen. In de play-offs krijg je altijd een goede tegenstander. Kijk naar de NBA: San Antonio Spurs werd vorig jaar voor de vierde keer kampioen, maar eindigde in geen van die jaren als eerste in de competitie.”