Brits plan: bescherm kinderen beter op web

Bedrijven en overheden in Groot-Brittannië moeten meer doen om kinderen te beschermen tegen schadelijke invloeden op internet en in games. Dat vindt de Britse kinderpsycholoog Tanya Byron. In een plan dat zij heeft opgesteld in opdracht van de Britse regering staat dat ouders meer informatie moeten krijgen over hoe zij timers op pc’s en games kunnen instellen. Het plan is vrijdag gepresenteerd.

Byron wil strengere regels voor sociale netwerken en videosites en pleit voor symbolen op games die moeten aangeven hoeveel geweld en seks erin voorkomt. Met het plan reageert de Britse regering onder meer op filmpjes over happy slapping op YouTube.

De Nederlandse pedagoog Age Visser, verbonden aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, vindt het een goed plan om ouders meer informatie te geven. Niet alle ouders doen daar vervolgens iets mee. „Ouders die hun kind goed begeleiden, kun je ietsje helpen met betere informatie, maar er is ook een groep die het niet veel interesseert. Het is zeer de vraag of je die ouders bereikt.” Visser denkt dat het erg moeilijk is om kinderen te beschermen op internet. „Voor je het weet vind je porno of geweld. Bepaalde aanbieders geven de mogelijkheid sites af te schermen en dat is natuurlijk goed, maar ook te omzeilen.”

Gameproducenten moeten zelf aangeven hoeveel seks en geweld in hun spellen zit. Een leeftijdsgrens geeft aan hoe oud kinderen moeten zijn om bepaalde games te mogen kopen. Voor tv is er in Nederland de Kijkwijzer. Die toont met symbolen of er geweld of seks in programma’s zit. Voor internet bestaat nog geen waarschuwingssysteem. De makers van de Kijkwijzer zijn betrokken bij internationaal overleg om tot zo’n systeem voor het web te komen.

Visser ziet vooral een taak voor scholen. „Zij moeten kinderen leren kritisch te kijken naar media en hen opvoeden om met internet om te gaan.” De meeste kinderen worden volgens hem niet gewelddadig door het zien van gewelddadige beelden.

Rapport dr. Tanya Byron: nrcnext.nl/links