Boycotactie dreigt voor Duitse Lidl

Duitse politici hebben opgeroepen tot een boycot van prijsvechter Lidl. Naast de Groenen verzocht ook SPD-prominent Hubertus Heil afgelopen weekend klanten van de keten na te denken of ze nog wel bij Lidl hun boodschappen moeten doen. Lidl behandelt het personeel volgens hem „als knechten”, aldus Heil.

Vorige week lekte uit dat Lidl zijn medewerkers systematisch heeft bespioneerd. Volgens het weekblad Stern zijn maandenlang gegevens over hun werk- en privéleven verzameld, zowel door detectives als door camerabewaking. Het blad kreeg honderden dossiers toegespeeld, waarin werd bijgehouden hoe vaak en hoe lang medewerkers naar het toilet gingen, met wie ze een affaire hadden en of ze te boek stonden als onbekwaam of naïef.

Al snel doken vorige week vergelijkingen op met methodes van de Stasi. Om de schade te beperken plaatste Lidl een grote advertentie waarin de supermarkt beweert dat de bewaking alleen bedoeld was om de jaarlijkse schade van 80 miljoen euro door diefstal door eigen medewerkers tegen te gaan. Als medewerkers „zich in diskrediet gebracht voelen”, zegt het bedrijf dit te betreuren.