Basketbal: Den Bosch verslaat A’dam om beker

De basketballers van EiffelTowers uit Den Bosch hebben gistermiddag voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de nationale bekercompetitie gewonnen. De landskampioen versloeg in de finale in Topsportcentrum Almere zesvoudig bekerwinnaar MyGuide Amsterdam met 93-82.

Amsterdam, dat koploper is en vanaf dit seizoen financieel wordt gesteund door een investeringspartij onder leiding van voorzitter en zakenman Roel Pieper, was als favoriet naar Almere gekomen. De ploeg had in de competitie nog alle onderlinge duels gewonnen van Den Bosch, dat de afgelopen twee jaar landskampioen werd met de hoogste begrotingen van de eredivisie.

Maar op de speelvloer van Almere was van die verhoudingen niets terug te zien. Nummer vier Den Bosch leidde bij rust met 37-35 en nam in het derde kwart van de wedstrijd een voorsprong van 14 punten op de ploeg van coach Arik Shivek. De overwinning kwam daarna niet meer in gevaar voor de ploeg van coach Randy Wiel, die de bekerzege vierde met honderden meegereisde Bossche fans.

„Ik zie deze overwinning als onderdeel van onze opgaande lijn”, zei Wiel. „We haalden aan het begin van het seizoen twee Amerikaanse spelers die niet hebben gebracht wat wij hadden verwacht, namelijk dat ze het vertrek van onze beste spelers konden compenseren. In de winterstop hebben we twee nieuwe spelers gehaald, maar dat kost aanpassing. Het leek alsof ik in de voorbereiding op een nieuw jaar was. De laatste weken was het spel al goed in de competitie, maar konden we de punten steeds niet pakken. Ik ben blij dat vandaag het moment was waarop voor ons alle schoten binnenvielen.”

Wiel heeft na de teleurstelling over de ‘mislukte’ Amerikanen de Nederlandse internationals een belangrijke rol gegeven in het team van dit seizoen, zo bleek ook bij de bekerfinale. „Kees Akerboom, Marcel Aarts en Jos Frederiks hebben zich goed ontwikkeld. De nieuwe Amerikanen moeten zich aan hen aanpassen, want zij vormen de basis.”

Met de beker in handen blikte Wiel in Almere optimistisch vooruit naar de play-offs om de landstitel die in april beginnen. De coach sluit een derde landskampioenschap op rij ondanks de huidige klassering niet uit. „We hebben een gezonde competitie waarin de eerste zes, zeven ploegen allemaal van elkaar kunnen winnen. Kijk naar de Amerikaanse NBA: San Antonio Spurs werd vorig jaar voor de vierde keer kampioen, maar eindigde in geen van de jaren als eerste in de competitie.”

    • Michiel Dekker