Als de meester zelf jokt is dat juist slim

Het leek even of de media gisteren in de Co Adriaanse Zaal in de omgekeerde wereld terecht waren gekomen. De voetbaltrainers Aad de Mos en Louis van Gaal probeerden een zaaltje vol journalisten een lesje in ethiek te geven. Volgens de coach van Vitesse maakt de pers met het verspreiden van geruchten „het voetbal kapot”. De hoofdtrainer van AZ was het daarmee van harte eens. „De media kent de feiten vaak niet eens”, bulderde Van Gaal. „En als je dan zoals de NOS afgelopen vrijdag feiten gaat verzinnen ben je bezig met subjectieve journalistiek.”

Voor veel bestuurders, trainers en spelers in het betaald voetbal is het bijna gemeengoed geworden de waarheid geweld aan te doen als „de feiten” even verzwegen dienen te worden. Van Gaal gaf vrijdagmiddag geen direct antwoord op de vraag of hij zijn contract had ingeleverd. Daarmee liet hij de aanwezige pers in het ongewisse. Van Gaal betitelde dat niet als „jokken”. Nee, hij had keurig om de vragen heen gedraaid en was juist „slim” geweest.

Als de media de feiten wel kennen weerhoudt het sommigen er nog niet van om ongegeneerd te liegen. Ajax-trainer Henk ten Cate sprak van „absolute onzin” toen het op handen zijnde vertrek naar Chelsea ter sprake kwam. Jan Reker, algemeen directeur van PSV, ontkende glashard dat hij nog voordat het vertrek van Ronald Koeman naar buiten was gebracht contact had met Martin Jol. En Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, noemde een artikel over de kandidatuur van Bert van Marwijk als bondscoach „een indianenverhaal”.

Ten Cate, Reker en Kesler raakten hun geloofwaardigheid kwijt, maar zelf spraken ze van „ leugentjes om bestwil”. En volgens Van Gaal is dat gedrag wél geoorloofd. „Als ik zou moeten liegen in het belang van AZ, dan zou ik dat doen”, zei de voormalige schoolmeester tien minuten nadat hij de media had toegeschreeuwd dat ze zich „gewoon eens aan de feiten moeten houden”.

Koen Greven

    • Koen Greven