Ajax werkt nog niet mee aan kampioensfeest PSV

PSV moet het kampioensfeest nog minimaal één week uitstellen. De koploper in de eredivisie kwam zaterdag in Nijmegen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen NEC. Concurrent Ajax verkleinde de achterstand op de regerend landskampioen tot vijf punten door een 4-2 overwinning in en tegen Heerenveen. Als PSV komend weekeinde wint van Heracles Almelo en Ajax niet wint van De Graafschap, is de vierde landstitel op rij voor de voetbalclub uit Eindhoven alsnog een feit.

Ajax herstelde zich zaterdag tegen SC Heerenveen van het futloze optreden een week eerder tegen FC Twente, toen de ploeg van coach Adrie Koster de titelaspiraties in rook zag opgaan door met 2-1 te verliezen. Eenmaal ontdaan van het laatste sprankje hoop op de landstitel presenteerde Ajax zich in Heerenveen een stuk strijdlustiger én doeltreffender. Voor Ajax was Klaas Jan Huntelaar tweemaal trefzeker. De topscorer van de eredivisie bracht zijn doelpuntentotaal van dit seizoen daarmee op 29.

Voor Heerenveen kwam de nederlaag met nog drie wedstrijden te gaan ongelegen. De ploeg van coach Gertjan Verbeek is er – net als de concurrenten NAC, Feyenoord, FC Twente en FC Groningen – alles aan gelegen bij de eerste vijf te eindigen, waarmee het verzekerd is van deelname aan de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Champions League.

Ondanks de nederlaag handhaaft Heerenveen zich in de topvijf. Feyenoord verloor gisteren namelijk met 3-1 van NAC Breda dat nu op een verrassende derde plaats staat, Feyenoord zakte naar de zesde plaats. Coach Bert van Marwijk, die zijn elftal sinds de winterstop een teleurstellende reeks wedstrijden heeft zien spelen, hekelde het „gebrek aan professionalisme” van zijn team in Breda. Kort na de winterstop had Feyenoord nog kans op de titel; nu moet de ploeg nog flink aan de slag om mee te kunnen doen aan de play-offs. Ook FC Twente, dat met 1-0 won van FC Utrecht, passeerde Feyenoord op de ranglijst en staat nu vierde.