Absolut in Franse handen

Productielijn van Absolut Vodka in het Zweedse Ahus, waar de kwaliteit van de flessen wordt gecontroleerd. Absolut-eigenaar Vin & Sprit komt in Franse handen. Foto Reuters Empty bottles are inspected for quality on a production line at the Absolut bottling facility in Ahus in this July 17, 2007 file photo. Jim Beam bourbon maker Fortune Brands now leads the $6 billion-plus race to buy Sweden's Absolut vodka as the world's biggest alcoholic drinks group, Diageo, pulls out of the auction. REUTERS/Bob Strong/Files (SWEDEN) REUTERS

Het Franse drankconcern Pernod Ricard koopt de Zweedse staatsdistilleerderij Vin & Sprit, onder meer producent van Absolut Vodka, voor 5,63 miljard euro. Dat heeft de Zweedse overheid vandaag bekendgemaakt.

De overname moet de positie van Pernod Ricard verstevigen op de Amerikaanse markt voor wodka. Dat zei Pierre Pringuet, bestuurder bij Pernod Ricard, tegen persbureau AP. „En met Absolut doen we dat zeker”, aldus Pringuet. Jaarlijks wordt in de Verenigde Staten 45 miljoen liter Absolut verkocht.

De privatisering van Vin & Sprit komt niet als een verrassing. Bijna een jaar geleden kondigde de Zweedse regering aan zes grote staatsbedrijven te willen privatiseren. Naast Vin & Sprit kwamen ook, onder andere, telecombedrijf TeliaSonera, kansspelaanbieder Svenska Spel en luchtvaartmaatschappij SAS in aanmerking voor privatisering.

Sindsdien deden vele overnamegeruchten de ronde. Eerder werd rumproducent Bacardi als kandidaat-koper genoemd voor de producent van Absolut Vodka. Ook het Amerikaanse Fortune Brands, bekend van Jim Beam whiskey, wilde Vin & Sprit inlijven.

De Zweedse centrum-rechtse coalitie noemde de verkoop een overwinning voor de belastingbetaler, zo meldde persbureau Reuters. De productie van Absolut blijft in Zweden. Topman Patrick Ricard tegen AP: „Een Zweeds merk moet in Zweden worden gemaakt.”