Abchazië wijst aanbod Georgië af

De separatistische Georgische regio Abchazië heeft negatief gereageerd op een aanbod van „onbeperkte autonomie”. Dat aanbod werd vrijdag gedaan door de Georgische president Michail Saakasjvili.

Saakasjvili bood de Abchaziërs, die zich begin jaren negentig losvochten van Georgië en zich als onafhankelijk beschouwen, een „diepgaand federalisme” aan, en „een zeer serieuze vertegenwoordiging in de centrale structuren van de regering”. Daarnaast behoort een vrijhandelszone, de functie van Georgisch vicepresident en „vetorecht op elke constitutionele wijziging die hun aangaat” tot het aanbod.

De Abchazische leider Sergej Bagapsj bestempelde het voorstel als „propaganda” aan de vooravond van de NAVO-top in Boekarest – die woensdag begint. Georgië hoopt tijdens die top te worden uitgenodigd lid van de NAVO te worden. Georgië kan pas NAVO-lid worden als het geen grensproblemen heeft. Die heeft het al vijftien jaar wel: naast Abchazië heeft ook Zuid-Ossetie zich gewapenderhand losgemaakt van Georgië.

De voorzitter van het Georgische parlement, Nino Boerdzjanadze, zei over de afwijzing van het Georgische voorstel het „jammer te vinden dat de separatistische regeringen niet zeggen wat hun volk denkt maar wat hun buurman dicteert” – een verwijzing naar Rusland, dat Abchazië en Zuid-Ossetië steunt zonder overigens hun onafhankelijkheid te erkennen. (AFP)