Boete

Publiek ruimtes zijn staatseigendom in China dus daar hoef je als burger niet voorzichtig mee om te gaan maar privebezit is daarentegen heilig voor Chinezen. Zeker als buitenlander moet je er dus bijvoorbeeld op bedacht zijn dat taxichauffeurs overdreven zuinig zijn op hun auto. Dat merkte ik vandaag toen ik met een boodschappen tas en

download-1_1.jpg

Publiek ruimtes zijn staatseigendom in China dus daar hoef je als burger niet voorzichtig mee om te gaan maar privebezit is daarentegen heilig voor Chinezen.
Zeker als buitenlander moet je er dus bijvoorbeeld op bedacht zijn dat taxichauffeurs overdreven zuinig zijn op hun auto.
Dat merkte ik vandaag toen ik met een boodschappen tas en een bos bloemen vanaf het winkelcentrum een taxi naar huis nam.
Toen ik voor de compound arriveerde en uit wilde stappen, liep er een straaltje water uit mijn bos bloemen op de blauwe bekleding van de achterbank van de taxi.
De taxichauffeur vloog me bijna aan en pakte vervolgens woedend de telefoon om de politie te bellen. Ik zei dat water toch wel  zou  opdrogen en ik bood 100 kuai (tien euro) schadevergoeding aan. Maar alsof de politie overal is, stopte er nog geen minuut later een dienstwagen en drie mannen in uniform stapten uit. De taxichauffeur zei een uur geen klanten te kunnen vervoeren vanwege de natte bekleding en rekende de politie voor dat hem dat zestig  kuai kostte. Ik drukte hem het briefje van honderd in de hand en bood nogmaals mijn verontschuldiging aan.De taxichauffeur pakte het aan, stopte het briefje in zijn borstzak en stapte in om weg te rijden.De politie stond er echter op dat de man het eerlijk zou afhandelen en sommeerde hem de veertig kuai wisselgeld aan mij terug te geven. Mokkend kwam hij me achterna.
“Laowai”!, riep de taxichauffeur. Altijd die buitenlanders!

    • Bettine Vriesekoop