Zuidas Almere

Barry van ’t Padje, stadsfilosoof Almere Almere, 11 maart 2008 filosoof Barry v/t Padje in de binnenstad van Almere. Foto: Dolph Cantrijn Cantrijn, Dolph

Het centrale winkelplein van Almere ligt op een kunstmatige heuvel en heet Forum. Dat doet denken aan de publieke democratie van de oude Grieken en Romeinen. Op donkergrijze plavuizen staat een stenen tribune als uitnodiging aan de burgers om in het openbaar met elkaar te verkeren.

Maar Barry van ’t Padje (34), officieel stadsfilosoof van Almere, heeft er nog nooit een bijeenkomst gezien. De tribune is slechts een ‘utopisch’ bouwwerk, want in Almere wordt meer geconsumeerd dan gedelibereerd. Van ’t Padje is door het gemeentebestuur aangetrokken als stadsfilosoof om na te denken over de identiteit van deze snel groeiende stad.

Almere is volgens Van ’t Padje gewijd aan de Eros, zoals beschreven door de Duitse filosoof Peter Sloterdijk. De eros staat voor vervulling van directe verlangens en in Almere komen die neer op wonen, winkelen en recreëren. Voor werk moet je in de file naar de Randstad.

‘Almere is een lichte gemeenschap, verbonden met veel plekken daarbuiten ’, zegt Van ’t Padje, terwijl we kijken naar een groot kunstmatig meer aan de voet van de winkelheuvel. „Dankzij de groei van kennis en welvaart kan iedereen hier zijn eigen leven vormgeven.”

Tegenover Eros stelt Sloterdijk Thymos, de publieke bezieling, de openbare eer en de toorn over de krenking daarvan. Dat komt dichtbij politiek. Dat past beter bij de grote stad waar ook wordt gewerkt, gedacht en gedelibereerd.

Als geplande parkstad in de nieuwe polder stamt Almere uit het moderne tijdperk met functies die ter wille van de efficiency zijn gescheiden. Als inspirators noemt Van ’t Padje de rechte en doelmatige bouwstijl van de moderne architect, stedenbouwer Le Corbusier en de Nederlandse stadsbouwmeester Van Eesteren. Lawaai en verkeer op het werk, rust en ruimte thuis.

Aan die strikte functiedifferentiatie die de moderniteit kenmerkt is een einde gekomen. „We leven in het postmoderne tijdperk. Het denken is holistisch geworden”, zegt Van ‘t Padje. Almere moet een gewone stad worden.

Dat is te zien aan de luxe appartementen die boven de winkels op het Forum zijn gebouwd. De eenzame megawinkelloodsen op parkeerasfalt worden ouderwets. De functiescheiding wordt deels opgeheven. Wonen en winkelen gaan samen. Veel bewoners houden van stadse drukte.

Er moet ook worden gewerkt in Almere, vindt burgemeester Annemarie Jorritsma die we bij de draaideur van het stadhuis tegenkomen. Ze vertelt over een niet nader genoemd Amerikaans bedrijf dat ze naar de stad probeert te halen. Geen files, maar kantoren. Splitsing van de moderniteit.

Misschien wordt het nog wat met dat Forum.

Opgetekend door Maarten Huygen. Foto Dolph Cantrijn.

    • Maarten Huygen