Televisie Voorkeur

Op de vlucht voor het regime van Mugabe. België 2, 20.10-20.50u. Robert Mugabe, leader of Zimbabwe's ruling party ZANU-PF, addresses a rally in Harare on March 22, 2008. Zimbabweans go to the polls on March 29 to elect a president and lawmakers with long-ruling President Robert Mugabe hoping to secure a sixth term as leader of the former British colony he has ruled since independence in 1980. AFP PHOTO / ALEXANDER JOE AFP

actualiteiten

Panorama: op de loop voor Mugabe. Reportage over Zimbabweaanse vluchtelingen op de vlucht voor het politieke geweld en de economische crisis in Zimbabwe. Maar ook in buurland Zuid-Afrika zijn de gevluchte Zimbabweanen niet veilig, of voelen zich dat niet, voor de geheime dienst van het regime van Mugabe. België 2, 20.10-20.50u.

Zembla: ziek door je eigen huis. In de Amersfoortse vinexwijk Vathorst zijn honderden mensen chronisch ziek als gevolg van het energiezuinige ventilatiesysteem in hun woningen. De overheid weet al jaren van een verhoogd risico op ernstige longaandoeningen door deze zogeheten balansventilatie. Toch is het systeem landelijk in ruim 400.000 nieuwbouwwoningen geïnstalleerd. Zembla onderzoekt de rol van bouwers, woningbouwverenigingen en gemeenten rond dit nieuwe sick building syndroom. Ned.2, 21.45-22.30u.

documentaire

Close up: Micha Klein. Micha Klein werd in de jaren negentig internationaal beroemd als de eerste digitale kunstenaar én als icoon van het housetijdperk. Zijn flamboyante levensstijl trok minstens zoveel aandacht als zijn kunst. De laatste jaren komt het succes Klein echter niet aanwaaien. Samen met muze en vriendin Afke Reijenga zoekt hij naar nieuwe creatieve wegen. Ned.1, 18.15-19.15u.

Expedition. Met een prehistorische zeilboot, gemaakt van Egyptisch papyrusriet, verlaten op 11 juli 2007 elf mannen de stad New York en gaan op weg naar de Canarische eilanden. Expeditieleider Dominique Görlitz wilde met deze expeditie bewijzen dat voor de Vikingen deze reis al duizenden jaren geleden mogelijk was. ZDF, 19.30-20.15u.

Reportage. Reportage over Duitse kinderen op het traditioneel Engelse internaat Ellesmere, midden in de Duitse Wiesen Nordenglands. ZDF, 18.30-19.00u.

informatief

Hof van Joosten. Reconstructies van waargebeurde conflicten. Een man is al jaren lang seropositief. Hij leert een nieuwe vriendin kennen. Als de relatie enkele maanden goed loopt, heeft het stel op zijn aandringen onveilige seks. De vriendin raakt ook besmet. Het publiek moet oordelen of deze man schuldig is aan zware mishandeling. Presentatie Astrid Joosten. Ned. 2, 21.00-21.45u.

Lux: Verlicht de geest. Reportage over geloofsopvoeding en levensbeschouwing, waarin een antwoord wordt gezocht op de vraag: wat geef je kinderen mee over God & gebod in een multi-religieuze samenleving? Met o.m. een bezoek aan het Citycollege St. Fanciscus inRotterdam. Deze school heeft een sterke katholieke identiteit, maar veel leerlingen komen uit niet-katholieke gezinnen. Ned.2, 23.50-00.40u.

cultuur

Boeken. Cultuurpsycholoog en publicist Jos van der Lans vertelt over zijn nieuwe boek Ontregelen, de herovering van de werkvloer. Van der Lans schrijft over de ‘protocolrevolutie’, hoe professionals in de publieke sector terrein verliezen, en over bureaucratie in Nederland. Ned.1, 11.30-12.00u.

Ancient Megastructures: The great pyramid. De grote piramide van Gizeh is 4.500 jaar oud. Het is het enige wereldwonder uit de oudheid dat nog overeind staat. Het uithakken en verplaatsen van twee miljoen stenen moet een enorme krachtproef zijn geweest. National Geographic, 22.00-23.00u.

Matinee: A tribute to Joe Zawinul. Onder leiding van Vince Mendoza brengt het Metropole Orkest een eerbetoon aan de vorig jaar overleden pianist en componist Joe Zawinul. Met medewerking van vijf bekende jazzmusici: drummer Peter Erkine, percussionist Alex Acuña, bassist Victor Bailey, toetsenist Jim Beard en gitarist/zanger Amit Chatterjee. Ned.2, 13.00-13.40u.

amusement

Mr. Bean. Engelse sketches van de Britse komiek Rowan Atkinson. RTL 7, 20.00-20.30u.

sport

Studio Sport. Met paardensport: de wereldbeker springen in Den Bosch, WK veldlopen in Edinburgh en WK baanwielrennen in Manchester. Ned.1, 18.00-19.05u.

RTL Voetbal: Eredivisie. Samenvattingen van de vandaag gespeelde wedstrijden: FC Utrecht – FC Twente, Sparta Rotterdam – Willem II, AZ – Vitesse, NAC Breda – Feyenoord. Presentatie: Humberto Tan. RTL 4, 19.00-20.30u.