Te veel stof in tunnel van de HSL

De kilometers lange tunnel onder het Groene Hart in de Hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel/Parijs kampt met een stofprobleem. Voor omwonenden van de tunnel zal het in de nacht van 1 op 2 april en de volgende nacht een vreemde gewaarwording zijn een trein voorbij te horen razen.

Om te achterhalen waardoor het ‘stofprobleem’ in de tunnel precies wordt veroorzaakt, rijdt de Thalys die nachten op volle snelheid tussen Haarlemmermeer en Bleiswijk door de tunnel. Dat heeft de organisatie van de HSL-Zuid gisteren bekendgemaakt.

De tunnel in het Groene Hart blijkt zeer stoffig te zijn. „We weten niet precies wat voor soort stof het is en waar het vandaan komt”, aldus een woordvoerder. Het zou kunnen gaan om bouwstof ofwel gruis. Hoe dan ook is men bang dat dit stof de treinen zou kunnen aantasten, in de treinen terechtkomt of de (veiligheids)installaties in de tunnel aantast.

Eind vorig jaar is de tunnel schoongemaakt, toen is er reeds 20 ton stof uitgehaald. Ook is toen een schoonmaakprotocol opgesteld. Nu wil HSL-Zuid kijken wat er gebeurt als een trein op volle snelheid door de tunnel raast.

Omdat de Thalys als enige trein in Nederland 300 kilometer per uur haalt, is ervoor gekozen die te gebruiken. De trein rijdt overdag heen en weer tussen Amsterdam en Parijs en daarom worden de testritten ‘snachts gedaan. (ANP)