Site: ‘Fitna’ steun voor jihad

Steven Derix

Osama bin Laden kan tevreden zijn. De anti-Koranfilm van Geert Wilders, die afgelopen donderdag verscheen, is „een steun voor de jihad”, aldus een commentaar op de jihadistische website Al-Ekhlaas. Fitna toont „de edele jihad, zoals uitgevoerd door Al-Qaeda”, schrijft de ‘redacteur’ van de site, „een bevestiging van de overwinning van de islam op de aanval van de kruisvaarders.”

Al-Ekhlaas (‘oprechte devotie’), een site die wordt gehost in de Jordaanse hoofdstad Amman, is met 50.000 leden een van de grootste jihadistische fora op internet. Het forum plaatst regelmatig verklaringen van Al-Qaeda. Ook het bericht ‘De Nederlandse film’ ademt de ideologie van de beweging van Osama Bin Laden, stelt de Groningse promovendus Arabistiek Anand Blank: „Er staat niet letterlijk dat het een persbericht is van Al-Qaeda, maar de tekst vertoont grote overeenkomsten.’’

Volgens Al-Ekhlaas zijn de bedoelingen van Geert Wilders duidelijk: Fitna is een „poging om Gods licht te doven”. Maar de combinatie van Koran-verzen en beelden van bloederige aanslagen („overwinningen”, zegt Al-Ekhlaas), zal juist het tegenovergestelde tot gevolg hebben. „Velen van hen die het over de film hebben zullen terugkomen op hun veroordeling van de daden van Al-Qaeda”, stelt het artikel. „Miljoenen zal hij er toe aanzetten meer te weten te komen over het islamitische geloof.”

Het ‘hoofdartikel’ is spottend bedoeld, zegt Blank. Tegelijkertijd komen de denkbeelden van Wilders en de jihadisten op een merkwaardige manier overeen. „Wilders schildert de islam af als een godsdienst die geweld predikt”, zegt Blank. „Daar is Al-Qaeda het gewoon mee eens.”

Wilders wil met zijn film de ‘islamisering’ van Nederland stoppen. Maar volgens Al-Ekhlaas is het ware geloof niet te stuiten.

Integrale tekst op nrc.nl/binnenland

    • Steven Derix