Oxford favoriet voor Boat Race op ruwe Theems

Oxford favoriet voor Boat Race op ruwe Theems Londen, 29 maart. De roeiers van Oxford University namen gisteren een voorproefje op de 154ste Boat Race, die vanmiddag wordt gevaren op de Theems. De vooruitzichten voor het traditierijke duel over 6,8 kilometer tussen de achtmansboten van de universiteiten van Oxford en Cambridge zijn stormachtig. De voorspelde zuidwestenwind met snelheden van meer dan 32 kilometer per uur is vergelijkbaar met de storm bij de Boat Race van 2006, toen de acht van Cambridge in de golven bijna volliep. „Het is makkelijk de rivier in deze omstandigheden te onderschatten, maar ik denk niet dat iemand die fout een tweede keer zal maken”, zei Cambridge-coach Duncan Holland. Oxford-coach Sean Bowden sprak de hoop uit dat zijn ploeg heeft geleerd van de training in slecht weer. „Sterke wind en ruw water zorgen voor een extra dimensie. Het zal belangrijk zijn om tactisch geslepen te roeien zodat je de boot op elk moment weer in een goede positie kunt manoeuvreren.” De achtmansboot van Oxford is favoriet voor de zege bij de Britse bookmakers, waar niet alleen op de uitslag kan worden ingezet. Bij William Hill is het mogelijk een gokje te wagen op het zinken van een van beide boten (16 tegen 1). Zes keer eerder zonk een boot, voor het laatst in 1984. In 1912 zonken beide achten en werd de race opnieuw gevaren. Tot nu toe won Cambridge de meeste duels, 79, tegen 73 voor Oxford. Eén keer, in 1877, eindigde de Boat Race onbeslist. Foto Reuters The Oxford University rowing team train on the River Thames in London March 28, 2008. Oxford will face Cambridge University in the annual boat race on Saturday. REUTERS/Kieran Doherty (BRITAIN) REUTERS