Oei, ze laten de tandjes zien

Zo kan het toch nog een heerlijk aandeelhoudersvergaderingsseizoen worden. DSM en Philips beten deze week het spits af. Bij het chemieconcern uit Limburg was er niets aan de hand.

Bij Philips onverwacht wel. Mooi bedrijf, verse strategie, fijne resultaten: beloningspakket in de prullenbak. Althans, de manier waarop Philips optiepakketten wil toekennen. Een meerderheid van aandeelhouders ging niet akkoord. Dat is nog niet eerder gebeurd in Nederland.

Rumoer is er genoeg geweest op aandeelhoudersvergaderingen over beloningen. De Vereniging van Effectenbezitters vloog er vaak hard in en maakte het de mannen achter de tafel moeilijk. Maar als vertegenwoordiger van slechts een klein percentage van de stemmen kon de VEB niet veel uitrichten. Grote Nederlandse institutionele beleggers als ABP, PGGM en Robeco, roerden zich de laatste jaren vaker, maar ook hun stemmenaantal is veel te laag om beloningsvoorstellen af te wijzen.

Philips zorgt nu voor een trendbreuk, allemaal dankzij één instituut. ISS Risk Metrics heet het, en het geeft invloedrijke stemadviezen aan aandeelhouders. Het bureau heeft aangekondigd dit jaar extra streng te letten op het beloningsbeleid van de Nederlandse bedrijven en of dat wel in overeenstemming is met de Nederlandse code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur. Het voorstel van Philips was dat niet, en dat werd hard afgestraft.

Buitenlandse aandeelhouders bewezen bij Philips keurig de adviezen te volgen. Elk bedrijf dat beloningsbeleid op de agenda heeft staan, en dat hebben de meeste AEX-fonden, kan dus maar beter de adviezen van ISS in de gaten houden.

Minister Bos van Financiën, die wetgeving voorbereidt tegen beloningsexcessen omdat hij niet voldoende gelooft in zelfregulering, riep gisteren al blij verheugd dat hij hoopt dat Philips trendzettend is. Aandeelhouders kunnen nu bewijzen dat ze zelfregulering aankunnen.

Of dit individuele bestuurders nu hun beloning zal kosten is de vraag. Philipstopman Kleisterlee hoeft zijn inkomensstijging van 15 procent niet in te leveren. Maar nemen aandeelhouders van Unilever genoegen met de bonusregeling en het aandelenpakket van de nieuwe financieel bestuurder Jim Lawrence, ter waarde van 4,6 miljoen euro? Daarvoor is het vorig jaar vastgestelde beleid opgerekt.

Slechts een bonusontvanger kan lachen om het gekrakeel. De VEB maakte zich deze week nog eenmaal boos over Rijkman Groenink, die – zo bleek uit het allerlaatste jaarverslag van ABN Amro – nog een bonus van 1,4 miljoen meekrijgt op volgens de VEB onterechte gronden. Een openbare aandeelhoudersvergadering om daar iets tegen te doen, zal er niet meer zijn.

Daan van Lent

    • Daan van Lent