Mugabe stuurt leger straat op in Zimbabwe

De Zimbabweaanse strijdkrachten zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht vanwege de verkiezingen die vandaag plaatsvinden. In de hoofdstad Harare rollen tanks door de straten, in verscheidene andere steden patrouilleren gewapende militairen.

Het wapenvertoon is bedoeld om oppositieaanhangers te intimideren die mogelijk in opstand komen na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag. Algemeen gaat men ervan uit dat president Mugabe, die sinds 1980 aan de macht is, zal proberen de uitslag in zijn voordeel te laten uitvallen.

De chefs van politie, leger, gevangeniswezen en inlichtingendiensten kondigden gisteren in een gezamenlijke verklaring aan dat het veiligheidsapparaat in de hoogste staat van paraatheid verkeert „vanaf nu tot de verkiezingen en de periode daarna”. Het veiligheidsapparaat zal „alle bedreigingen van de nationale veiligheid tenietdoen”.

In een verkapt dreigement aan het adres van de oppositie stelden de chefs voorts dat degenen die uitzijn op „Kenia-achtig geweld”, gewaarschuwd werden. In Kenia vielen minstens 1.500 doden bij gewelddadigheden na vervalste verkiezingen, een scenario dat zich volgens sommige tegenstanders van Mugabe ook in Zimbabwe dreigt te voltrekken. Mugabe waarschuwde zelf afgelopen donderdag de oppositie niet de straat op te gaan. „Waag het eens!”, waren zijn woorden bij een verkiezingsoptreden.

De huidige verkiezingen vormen de meest serieuze bedreiging voor Mugabe in de 28 jaar die hij nu aan de macht is. Steeds meer Zimbabweanen trotseren de dreiging van vergeldingsacties en laten openlijk hun afkeur blijken van de president. Zij worden gedreven door frustratie over het economische failliet van Zimbabwe. Onder Mugabe is de inflatie gestegen tot 100.000 procent.

Mugabe neemt het op tegen Morgan Tsvangirai, leider van oppositiepartij MDC, en Simba Makoni, voormalig minister van Financiën onder Mugabe en tevens voormalig partijgenoot van de president. De voornaamste vraag is of Mugabe in staat zal zijn om, via fraude, in de eerste ronde al een absolute meerderheid te halen. Een recente opiniepeiling gaf Tsvangirai 28 procent van de stemmen, Mugabe 20 en Makoni 9. Lukt dit niet dan volgt een tweede ronde. Mugabe zei vorige week dat de oppositie „nooit” zal regeren. (Reuters, AP, BBC)

Zaterdag &cetera: Zimbabwe geeft geen gehoor meer