‘Moord op Hariri werk criminelen’

Een „netwerk van individuen” was verantwoordelijk voor de moordaanslag op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri, in 2005. Dat concludeert een VN-onderzoekscommissie in een gisteren gepubliceerd tussenrapport over de zaak.

Volgens de onderzoekers bestond het netwerk van „criminelen” al voor de aanslag, heeft het Hariri heimelijk geobserveerd en is het ook na de moord in ieder geval gedeeltelijk intact gebleven. Delen van het netwerk waren ook betrokken bij andere aanslagen.

De VN-Veiligheidsraad besloot vorig jaar om een commissie onderzoek te laten doen naar de bomaanslag in de Libanese hoofdstad Beiroet op 14 februari 2005, waarbij Hariri samen met 22 andere burgers werd opgeblazen. Hariri had zich in de loop der jaren ontwikkeld tot opposant van Syrië en is bij lange na niet de enige Libanese (ex-)leider en tegenstander van Damascus die is vermoord. Veel anti-Syrische politici in Libanon wijzen het machtige buurland aan als brein achter de moord. Syrië ontkent zulke betrokkenheid.

Het rapport van gisteren identificeert geen daders: het VN-team is nog bezig onderzoek te doen naar alle leden van het netwerk, hun banden met anderen en de betrokkenheid bij andere aanslagen in Libanon. Evenmin is er al duidelijkheid over de identiteit van de zelfmoordenaar die de aanslag pleegde.

Het rapport is het tiende in deze zaak en het eerste dat is opgesteld onder leiding van de speciale aanklager, de Canadees Daniel Bellemare. Hij volgde begin dit jaar de Belg Serge Brammertz op. Anders dan de eerste aanklager, de Duitser Detlev Mehlis, was Brammertz terughoudend om Syrië openlijk met de moord in verband te brengen. Hij herhaalde nooit Mehlis’ uitspraak dat Syrische functionarissen betrokken waren. Bellemare heeft sinds zijn aantreden de voorzichtige lijn van Brammertz gevolgd. Gisteren zei hij dat de Syrische medewerking „in het algemeen bevredigend” is geweest.

Mochten de mogelijke daders van de aanslag ooit gepakt worden, dan zullen ze moeten terechtstaan voor een speciaal VN-tribunaal. Bellemare waarschuwde gisteren dat er binnenkort nog geen aanklachten verwacht kunnen worden. „Bij onderzoeken van deze complexiteit kun je niet haasten.” (Reuters)