Mitsubishi stapt in vliegtuigen

Het Japanse bedrijf Mitsubishi Heavy Industries gaat een passagiersvliegtuig bouwen, de Mitsubishi Regional Jet (MRJ). Dit heeft het concern gisteren bekendgemaakt, nadat de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) als eerste een bestelling had geplaatst.

Met de order van ANA voor 25 vliegtuigen is een bedrag gemoeid van 380 miljoen euro. Ook Japan Airlines en Vietnam Airlines overwegen de MRJ aan te schaffen.

Mitsubishi is al jaren toeleverancier voor vliegtuigbouwers, zoals Boeing, Bombardier en Lockheed Martin. De Japanners waren al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een eigen toestel, maar aarzelden wegens de hoge kosten van de investeringen, geschat op 1,5 miljard euro. De Japanse regering heeft zich inmiddels garant gesteld voor een belangrijk aandeel in de ontwikkelingskosten.

In de jaren zestig bouwde de Japanse industrie ook een passagierstoestel, de YS-11. Maar dit propellervliegtuig werd geen succes en de productie werd in 1973 stopgezet.