Minder bonus voor bestuursleden van Aegon

De top van Aegon ondervindt de gevolge van de kredietcrisis aan den lijve. De verzekeraar die ruim 2 miljard euro heeft moeten afboeken heeft vorig jaar aan zijn hoogste bestuurders aanzienlijk minder aan bonussen uitgekeerd dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag.

De korte termijnbonus voor scheidend topman Don Shepard daalde met ruim 59 procent tot iets meer dan zes ton. Financieel bestuurder Jos Streppel en toekomstig bestuursvoorzitter Alex Wynaendts kregen met 237.500 en 3 ton ook ruim 56 procent minder uitgekeerd dan in 2006. Het basissalaris van Streppel en Wynaendts liep vorig jaar wel op, met 6 respectievelijk ruim 17 procent tot 721.000 en 676.000 euro.

Aegon heeft vorig jaar in totaal 2,1 miljard euro moeten afboeken op zijn wereldwijde aandelen- en obligatieportefeuilles. De nettowinst daalde met 20 procent en de beurswaarde van Aegon ging vorig jaar met 17 procent onderuit.

De Britse bank Barclays trekt zich voor wat betreft de beloning van haar topmensen minder aan van de kredietcrisis, blijkt uit het eveneens gisteren verschenen jaarverslag.. De bank heeft vorig jaar ongeveer evenveel moeten afboeken als Aegon. Toch streek bestuurder Bob Diamond een totale beloning op van 35,8 miljoen pond (45 miljoen euro), inclusief bonus. Hij is daarmee de best betaalde bestuurder in Londen. Diamond leidt de zakenbanktak van Barclays, die juist verantwoordelijk is voor de risicovolle beleggingen. Het Nederlandse bestuurslid bij Barclays Frits Seegers verdiende vorig jaar omgerekend 5,5 miljoen euro aan salaris en bonussen, bijna 40 procent meer dan in 2006.