In de genen

Vader Ben met zoon Peter Zwezerijnen. 14/3/2008 Foto Freddy Rikken Vader en zoon Swezerijnen Rikken, Freddy

Ben Zwezerijnen (66) leerde boksen in een tijd dat er nog dienstplicht bestond. Waar jongens werden gedrild tot mannen. Kreeg als marinier in ‘ons’ voormalig Papoea Nieuw-Guinea de basisbeginselen van de mooiste aller vechtsporten toegediend. Richtte na thuiskomst in Nieuwegein een oergezellige sportschool op met de enthousiasmerende naam De Voltreffer. Werd tweemaal Nederlands profkampioen, bokste voor (nu) een schijntje zestig partijen, ging nooit knock-out. Was tien jaar bondscoach. Gaf ooit Cassius Clay, alias Muhammad Ali, een gezwachtelde hand maar vindt de legendarische Sugar Ray Leonard een completere bokser. Verwekte vier zonen, waarvan drie er werkzaam zijn in De Voltreffer. Peter (43) heeft de best gevulde prijzenkast. Na het gebruikelijke judo volgde hij het spoor van zijn vader en bokste op tienjarige leeftijd zijn eerste (onbesliste) partij. Werd acht maal amateurkampioen van Nederland in verschillende gewichtsklassen, had hier nooit een tegenstander van niveau. Stond ooit vierde op de wereldranglijst, haalde de Spelen in Barcelona maar werd voor de eerste ronde al uitgeschakeld bij een bezoekje aan een Turks stoombad aldaar: hij verbrandde er een voet. Bokste 136 partijen, won de meeste en ging eenmaal technisch knock-out. Verwekte drie zonen. Die allen boksen. Geeft een goede raad aan iedereen die daarvan wel eens droomt: probeer nóóit je vader te vloeren, ook al dénk je hem aan te kunnen.

Aflevering dertien van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken