Houdbaarheidsdatum Van Gaal bij AZ is verstreken

De spelers van AZ moeten vier duels vechten voor het lot van trainer Louis van Gaal. Zijn positie is uiterst wankel nu voorzitter Scheringa het vertrouwen in de coach heeft opgezegd.

„Louis van Gaal heeft voor ons een onbeperkte houdbaarheidsdatum”, zei AZ-voorzitter Dirk Scheringa vorig jaar nadat hij de befaamde voetbaltrainer had vastgelegd tot 2010. De Amsterdammer vertelde thuis vol trots aan zijn partner Truus dat hij de Alkmaarse club mocht helpen opbouwen tot een topper.

Van Gaal wilde het ogenschijnlijk onbegrensde vertrouwen in zijn capaciteiten niet beschamen, hoewel hij gezien zijn staat van dienst bij grotere clubs aan de slag had gekund dan bij het voetbalbolwerkje uit Noord-Holland. Alleen de baan van bondscoach in Duitsland, Engeland, Spanje, Argentinië en Nederland kon hem eventueel verleiden eerder te vertrekken bij AZ, zo liet hij contractueel vastleggen. Maar deze week kwam er al een einde aan de onbeperkte houdbaarheidsdatum. Scheringa en Van Gaal concludeerden dat de chemie was uitgewerkt. Ze besloten aan het einde van het seizoen uit elkaar te gaan.

Een wanhoopsdaad van de spelers houdt Van Gaal nu nog in het zadel, al is zijn positie buitengewoon wankel. „De spelers moeten de komende weken maar laten zien of ze werkelijk voor hem door het vuur willen gaan”, zei voorzitter Scheringa gisteravond op een persconferentie. „Na het seizoen zullen we alsnog bekijken of we met hem verder gaan.”

AZ, dat twaalfde staat in de competitie, zal in de resterende vier wedstrijden alle zeilen moeten bijzetten om de nacompetitie voor de degradatiestrijd in de eredivisie te ontlopen. Terwijl dit het seizoen was waarin Van Gaal de kroon op zijn werk wilde zetten met de landstitel. Na een roerige, besloten training, waarop de onderlinge irritaties bij de spelersgroep hoog opliepen, maakte Van Gaal gisteren aan het begin van de middag bekend dat hij de club gaat verlaten. De spelers, van wie er verscheidene aan Van Gaal de status van international hebben te danken, reageerden verbolgen. Namens de selectie stapten Kew Jaliens en de geblesseerde Stijn Schaars naar het bestuur. Later op de middag kwamen alle spelers terug naar het DSB Stadion om daar met de clubleiding overleg te plegen.

„Zij wilden juist dolgraag met Louis verder”, vertelde Scheringa. „Ze zien in hem de trainer die hen en de club op een hoger plan kan brengen. Wij hadden met pijn in ons hart al afscheid van Van Gaal genomen. Het klikte niet meer. Maar de spelers zijn bij zichzelf te rade gegaan.”

Mogelijk is het voor Van Gaal slechts uitstel van executie. Scheringa nam een onorthodoxe beslissing voor voetbalbegrippen. Aan spelers wordt in dit opzicht zelden wat gevraagd, laat staan dat hun wensen op technisch vlak worden vervuld. Daarvoor lopen de meningen vaak te veel uiteen. Het blijft twijfelachtig of slechts vier wedstrijden Scheringa op andere gedachten brengen. Eigenlijk komt dit de sluwe ondernemer zeer goed uit, want alle spelers zullen nu een stapje harder zetten voor hun trainer, waardoor de club de dreigende nacompetitie of degradatie zou kunnen ontlopen.

Van Gaal zou volgens Scheringa in een telefoongesprek verheugd hebben gereageerd. „Hij is trots op het initiatief van zijn spelers, hij houdt van deze groep”, aldus de voorzitter van AZ. De problemen waarmee de topcoach dit seizoen op het Kooimeerplein werd geconfronteerd, zullen daarmee niet verdwijnen. Na een seizoen waarin hij AZ naar een tweede plek in de reguliere competitie loodste, en een voetbaljaargang waarin het landskampioenschap en de beker aan zijn neus voorbij gingen, volgde de afgelopen maanden een periode van louter kommer en kwel. AZ weet al weken niet meer te winnen en staat zes punten af van de gevarenzone. Zelfs het publiek in het DSB Stadion keert zich steeds meer tegen de coach en het elftal.

Van Gaal mocht vorig jaar in de zomer voor meer dan twintig miljoen euro aan nieuwe spelers inkopen, maar spitsen als Ari en Graziano Pelle bleken (nog) geen versterkingen. Ze haalden tot op heden met respectievelijk drie en acht treffers allerminst het rendement van de te licht bevonden Danny Koevermans en de eveneens vertrokken Shota Arveladze. Dit duo maakte vorig seizoen 36 competitiedoelpunten.

Qua spel voldeed Moussa Dembélé wel aan de verwachtingen, maar ook hij is met drie treffers verre van productief. Het vertrouwen bij de spelers daalde de afgelopen weken tot onder het nulpunt en er moet wel een wonder gebeuren wil voor AZ dit seizoen het tij nog keren. Wellicht is er een shockeffect bereikt, vooralsnog zonder het gebruikelijke ontslag van de trainer.

    • Erik Oudshoorn